Det var under natten till nyårsafton som en sprängladdning detonerade i en port till ett flerfamiljshus i Rågsved. Foto: TT

18-årig man häktad för sprängning i Rågsved

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man häktades under lördagen misstänkt för sprängningen i Rågsved förra veckan. Explosionen är ett i raden av våldsdåd i Stockholm de senaste veckorna. 18-åringen är sedan tidigare dömd för en rad brott och har även varit placerad på ett HVB-hem.

Det var under natten till nyårsafton som en sprängladdning detonerade i en port till ett flerfamiljshus i Rågsved. Ingen skadades i explosionen men boende fick evakueras.

Under torsdagen kunde polisen gripa en 18-årig man och under lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för inblandning i dådet. Mannen är sedan tidigare dömd för en rad olika brott, bland annat rån, misshandel, vapenbrott och narkotikabrott. Han har även varit placerad på ett HVB-hem till följd av sin kriminella livsstil och missbruk. I LVU-domen som gäller placeringen framgår också att han blivit utnyttjad av äldre kriminella.

Mannen är hemmahörande i Stockholmsområdet och han misstänks för allmänfarlig ödeläggelse.

– Min klient förnekar brott, det är allt jag kan säga, säger mannens advokat Hans Larsson.

Undersöker samband med andra dåd

Kammaråklagare Daniel Jonsson vill inte gå in på hur han ser på eventuella samband med andra dåd den senaste tiden.

-Men vi utreder brett och tittar på kopplingar till andra våldsbrott som har skett i Stockholm, säger han till TT.

Bevisläget bedömer han som gott.

-Nu jobbar vi med att höra vittnen och samla in bevisning för att styrka upp misstanken och eventuellt frihetsberöva fler personer som kan tänkas vara inblandade, säger Daniel Jonsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person som är skriven på adressen är dömd för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen av rapartisten Einár, som senare sköts till döds 2021. Foto: Jessica Gow/TT/Sthlmnews

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.