Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Parkeringshuset P-snurran har stått still sedan slutet av juli Foto: TT

Bilar fast i parkeringshus – väggarna kan behöva rivas

Publicerad

Sedan slutet av juli är 18 privatbilar fast i det automatiska parkeringshuset P-snurran på Rörstrandsgatan och hur man ska få ut bilarna är ännu inte helt klart. 

P-snurran har stått stilla i cirka 1,5 månad sedan ett strömavbrott slog ut styrsystemet. Stockholms stad erbjuder ägarna hyrbilar under tiden som bilarna står fast. Man erbjuder också gratis parkeringsplatser under tiden på närliggande platser.

Lyftkran och gaffeltruck

Tekniken som används i P-snurran är italiensk och svenska tekniker saknar kunskaper om systemet. Italienska tekniker ska därför nästa vecka flygas till Stockholm för att försöka åtgärda problemet.

Om det inte går att återställa systemet så kommer man att behöva slå in väggarna för att sedan med hjälp av lyftkran och gaffeltruck lyfta ur bilarna. 

Parkeringen kan tvingas stänga

Efter det kan Stockholms stad komma att få bomma igen parkeringen för gott.

– Jag tror att den risken är rätt så stor för att vi vill inte ha en anläggning där kunderna riskerar att få fast sina bilar i ett par månader, säger Christian Rockberger, vd Stockholms parkering.

– Fler snurror av den här tekniken kommer det inte att bli. Kanske ett mekaniskt garage, men då kommer vi välja en teknik som är mer etablerad i närområdet.

Parkeringshuset är fyra våningar högt och fungerar automatiskt. Bilarna lyfts upp av en släde som flyttar dem till en ledig plats i parkeringshuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer