En väska utanför kommunhuset i Upplands-Bro med texten bomb på en lapp. Foto: Brottsplats Sthlm

Misstänkt farligt föremål vid kommunhuset i Upplands-Bro var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta farliga föremål som hittats utanför kommunhuset i Upplands-Bro var ofarligt, konstaterade polisens tekniker. Under natten till onsdag förstördes också 18 bilar i bränder i kommunen och polisen har nu gått ut med att både bränderna och bombhotet kan hänga ihop med ett offensivt arbete man genomfört den senaste tiden.

Polisen fick larmet vid femtiden på onsdagsmorgonen. På bilder från platsen syns en svart väska på marken med ordet bomb skriven på en lapp på väskan.

Vid åttatiden hade nationella bombskyddet undersökt väskan med en robot men det gick inte att fastslå om föremålet var ofarligt. Boende i en fastighet i närheten evakuerades under tiden polisen undersökte väskan. Men under förmiddagen kunde bombtekniker slå fast att den var ofarlig.

– Vi har nu tagit väskan som stod utanför kommunhuset i beslag. Bombtekniker bedömde att den var ofarlig, säger Eva Nilsson, presskommunikatör på Stockholmspolisen.

En mindre avspärrning kommer att vara kvar så länge teknikerna arbetar. Tågtrafiken vid Kungsängens station har släpps på igen efter att den stoppats under några timmar.

Kommunen kommenterar händelsen

I ett pressmeddelande skriver kommunen att de inte accepterar brottsliga handlingar som vill lägga krokben för demokratiska processer.

– Vi kommer aldrig att vika oss för hot mot demokratin. Vårt uppdrag är att säkerställa att de viktiga samhällsfunktionerna upprätthålls, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Omfattande bilbränder under natten

Räddningstjänsten fick inom loppet av en knapp timme rycka ut till sex olika platser i Upplands-Bro med omnejd. Under onsdagsmorgonen spärrades även kommunhuset i Upplands-Bro av. Det första larmet kom omkring klockan tre på natten.

– Det brann på sex olika platser. Från Bro till Kungsängen, säger ledningsoperatör Jonas Wahlstrand på Räddningscentral Mitt.

Totalt blev 18 bilar, i olika grad, förstörda i bränderna. På en av platserna fanns det risk att elden skulle nå en garagelänga, men räddningstjänsten lyckades rädda byggnaden. Det är i nuläget oklart hur bränderna startat.

På onsdagseftermiddagen skrev polisen i ett pressmeddelande att det inte kan uteslutas att bränderna och bombhotet hänger ihop med insatser som polisen gjort i Bro i närtid.

18 bilar skadades i bilbränder i Upplands-Bro under natten, och kommunhuset spärrades av under onsdagsmorgonen. Foto: Utryckning Stockholm och Brottsplats Sthlm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.