En polisen på Arlanda flygplats. Foto: TT

Stockholms stad: 19 IS-återvändare finns i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stads socialtjänst har uppgifter om totalt 19 personer som åkt till Syrien för att strida med terroriströrelsen IS och sedan återvänt till Stockholm, det skriver tidningen Mitti. Av dessa är 10 vårdnadshavare men inga av barnen ska ha befunnit sig i Syrien.

Totalt har Stockholm stad tagit emot 38 orosanmälningar, en siffra som inte förändrats de senaste veckorna. Nu meddelar socialtjänsten i Stockholm för Mitti att man har vetskap om 19 individer som återvänt till staden efter att man tidigare anslutit till extremiströrelsen IS. Av dessa ska 10 ha barn.

– Jag har inte detaljerade uppgifter om de enskilda personerna men arbetet med dessa är koncentrerat till Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, säger Christina Kiernan som är samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad till tidningen.

Jan Jönsson reagerar på SD-utspel

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) skrev i förra veckan en debattartikel i Aftonbladet. Han skriver där att det vore orimligt att ge socialtjänsten i uppdrag att kartlägga IS-återvändare. Han hänvisar då till SVT Stockholms tidigare rapportering där Sverigedemokraterna gick till angrepp mot majoriteten och menade att det tvärtom borde vara socialtjänsten som tog reda på var dessa individer befinner sig.

Jönsson skriver vidare att barnen till IS-terroristerna inte befunnit sig i Syrien utan varit i Stockholm under perioden vårdnadshavaren varit bortrest.

”Det finns dock ingen information som tyder på att barnen själva befunnit sig i de berörda konfliktområdena. Barnen har hela tiden bott kvar i Sverige,” skriver Jan Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer