20 svårt sjuka cancerpatienter opererades för sent

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring Karolinska sjukhuset växer. Det var 20 svårt sjuka cancerpatienter som opererades för sent i somras – inte 12 som sjukhuset först uppgav. Det skriver Dagens Nyheter.

Tidigare i veckan har SVT Nyheter Stockholm skrivit om att 12 svårt sjuka cancerpatienter opererades för sent på grund av personalbristen på Karolinska sjukhuset i somras, något DN var först att rapportera om. Nu anger sjukhuset att det i själva verket var 20 patienter som fick försenad operation.

– Vi fick en del uppsägningar på operationsavdelningen och problem med att prioritera om. Och några patienter fick vänta för länge, säger Harald Blegen, chef för Tema cancer på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

”Allvarlig cancer”

Alla operationerna rörde allvarlig cancer i levern, matstrupen, matsäcken och bukspottskörteln.

– Med den här typen av cancer är det ju så att en tumör ofta upptäcks sent, och då är tiden kritisk. När patienten får beskedet bör inte sjukvården förlänga väntetiden ytterligare, säger Harald Blegen till DN.

Anledningen till personalbristen var att operationssjuksöterskor sade upp sig på Karolinska i Huddinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer