Första natten var det 240 personer som bodde i Kämpetorpsskolan, men sedan dess har betydligt fler sängar stått tomma på det nya transitboendet för barnfamiljer på flykt. Från 115 övernattande personer natten till söndag, till 75 personer natten till tisdag och boendet har plats för 300 personer.
– Vi har inte belagt alla de platser vi har och det kan bero på olika saker. Till exempel måndag, tisdag var det lägre beläggning även på andra boende i Stockholm, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikationschef på Stockholm stadsmission.
På uppdrag av Stockholm stad driver Stockholms stadsmission sedan i fredags transitboendet i Älvsjö. I uppdraget står det att målgruppen för boendet är barnfamiljer på flykt som av olika anledningar inte sökt asyl i Sverige.
– Vi vill ju självklart att platserna ska användas av de som behöver dem. Är det så att vi inte fyller alla sängar även längre fram så får vi ju se över om vi kan optimera det i samråd med Stockholm stad. Men det är många parametrar som spelar in.
Men vad skulle problemet vara med att även välkomna ensamkommande män?
– Vi skulle behöva se över verksamheten och hur vi fortsatt kan ha barnperspektivet och en säker miljö för barnen och därmed hur vi skulle kunna skilja de här grupperna åt på ett vettigt sätt. Det handlar om en praktiskt lösning i lokalerna, men inget som inte går att lösa.
– Men generellt sett är det bättre att dela upp grupper för att bättre kunna möta de olika behoven. Det blir mer splittrat när det finns flera behov att möta. Men just nu är det en akutsituation med flyktingar som kommer till Sverige och Stockholm som behöver sängplats, mat och dusch för en natt eller två, ett basbehov som vi givetvis vill fylla, säger Marika Hjelm Siegwald.