30-åring gripen i Glasgow för bombdådet

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits i samband med självmordsdådet i Stockholm i december.

Enligt skotsk polis är det en 30-årig man som har gripits i Glasgow, som en följd av en insats i Sverige, uppger tv-kanalen STV i Skottland.

Mannen uppges inte vara brittisk. Han ska ha gripits strax efter klockan sex i morse. Den gripne är inte heller svensk medborgare, uppger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Bombdåd i Stockholm 2010

Skotsk polis har genomfört flera husrannsakningar i Glasgow, uppger brittiska medier. Enligt tv-kanalen STV spärrade polisen av ett område i Whiteinch för att kunna söka igenom ett lägenhetskomplex. Uniformerade poliser stod på vakt utanför.

Samarbete med Skottland

Gripandet kunde ske efter ett samarbete mellan skotsk och svensk polis.

-Gripandet i Skottland är ett resultat av en skotsk polisutredning och ett samarbete som har skett mellan Skottland och Sverige inom ramen för internationell rättslig hjälp, säger Sirpa Franzén på Säpo.

Hon vill inte berätta om hur samarbetet sett ut.

-Utredningen hittills visar att det kan finnas en koppling mellan den gripne och terroristbrottet i Stockholm den 11 december, säger Sirpa Franzén.

Misstänks för terrorbrott

Hur den eventuella kopplingen ser ut vill hon inte gå in på.

-Det får det fortsatta utredningsarbetet i Skottland visa.

-Skotsk polis tycker sig ha sett en koppling mellan den gripne mannen och självmordsbombaren i Stockholm. De har begärt svensk rättshjälp, vilket de har fått. Rättshjälpen ligger under sekretess och jag kan inte säga vari den består, säger den svenska förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

Mannen misstänks för brott mot den brittiska motsvarigheten till den svenska terroristlagstiftningen. Hilding Qvarnström hänvisar alla frågor till skotsk polis.

TT har varit i kontakt med informationsavdelningen vid polisen i Strathclyde. En talesman vill dock inte uttala sig utan hänvisar till det pressmeddelande man publicerat tidigare under tisdagen. Mannen ska ha gripits i Whiteinch, ett område i Glasgow.

Centralt spår

Fokus för den skotska polisoperationen är självmordsdådet i Stockholm, skriver polisen i Glasgow i ett pressmeddelande. Enligt underrättelseuppgifter ska den gripne ha stött terroristaktiviteter utanför Skottland.

Teorin om att självmordsbombaren i Stockholm hade en medhjälpare har varit central i utredningen kring dådet och Säpo har aldrig släppt spåret.

Flera experter har dragit slutsatsen att Taimour Abdulwahab inte kan ha utfört dådet på helt egen hand. Chefsåklagare Tomas Lindstrand har tidigare sagt att man av erfarenhet vet att ”flera personer brukar vara involverade i en sådan här sak”.

Flera uppgifter som stärker misstankarna om en medhjälpare har cirkulerat i medierna. En walkie-talkie ska strax efter detonationen ha hittats på gatan bredvid Abdulwahabs kropp. Och irakiska myndigheter har uppgett att Abdulwahab fick träning i Mosul tre månader före sprängdådet tillsammans med en egyptier. Irakiska säkerhetstjänsten ska inte ha fått tag i mannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet