Arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT

223 miljoner till landstinget och 44 miljoner för bättre cancervård

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 2 miljarder kronor ska fördelas på landstingen och regionerna, Stockholms läns landsting får cirka 223 miljoner från Patientmiljarden och 44 miljoner till cancervården, i en satsning för en trygg och nära vård. Det efter fyra olika överenskommelser mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Patientmiljarden, kortare köer i cancervården, kvalitetsregister och försäkringsmedicinska utredningar är de fyra överenskommelser som det handlar om.

– Vi satsar på en trygg och modern vård i hela landet. Patientmiljarden och överenskommelsen om kortare köer i cancervården är viktiga pusselbitar för att kapa vårdköerna och förbättra tillgängligheten, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Patientmiljarden innebär 223,2 miljoner kronor till Stockholms läns landsting. Pengarna ska bland annat gå till att stödja den förstärkta vårdgarantin och för att patienten inom tre dagar ska få medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal.

Man ska också stödja införandet av patientkontraktet, en sammanhållen vårdplan för en patients kontakter.

Kortare väntetider inom cancervården

För att förbättra cancervården fördelas 500 miljoner kronor under 2018 och av dem får Stockholm 44,4 miljoner kronor.

Tanken är att införa ytterligare tre standardiserade vårdförlopp inom cancervården, 28 vårdförlopp har hittills införts, i syfte att förkorta väntetiderna.

– De överenskommelser vi nu träffat med regeringen kommer att bidra till en fortsatt god utveckling av vården och vara till gagn för både patienter och personal.

– Vi är särskilt nöjda med satsningen på primärvården och cancervården, men även att vi kan fortsätta att utveckla kvalitetsregister för en kunskapsbaserad sjukvård, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande SKL, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.