Kommunpolitikern Björn Bränngård (V) förlorade sin mamma, som dog bara några veckor innan hon skulle fylla 103 år. Hon hade bott på äldreboendet Berga i Solna i sex år. Här berättar Björn Bränngård om hur han fick reda på att coronasmitta fanns på boendet. Foto: Oskar Brusén/SVT

Larmet: 27 av 96 har dött på äldreboende i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var fjärde boende har dött på Berga äldreboende i Solna, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombudet arbetar personalen under mycket svåra förhållanden med brist på utrustning och otillräckliga hygieniska förutsättningar. Kommunpolitikern Björn Bränngård (V) förlorade sin mamma, som bott på boendet i sex år. Han är missnöjd med boendets information kring smittspridningen.

I skrivelsen till Arbetsmiljöverket, som gjordes den 21 april av facket Kommunal, beskrivs situationen på Berga äldreboende som ”extremt svår”. Upp till hälften av personalstyrkan är eller har varit sjukskriven.

Enligt anmälan är det också ofta oklart vilka boende som har eller inte har smittan, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera.

”Skyddsombudet har också slagit larm om att personal hindersfritt rör sig mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”, står det i anmälan. Arbetsgivaren ska ha genomfört flera, men inte alla, av de efterlysta åtgärderna, enligt fackets skrivelse.

Enligt Kommunals huvudskyddsombud ville boendets verksamhetschef inte skriva under anmälan när den överlämnades, då arbetsgivarens bedömning är att anmälan var omotiverad.

När SVT når Angela Plambeck, boendets verksamhetschef, vill hon inte svara på frågor.

– Jag vet ingenting, jag vet bara att alla journalister ska hänvisas till vår vd, säger hon.

Så du vet ingenting om situationen på boendet som du har ansvar för?

– Jag vill inte svara just nu.

Vd:n: ”Delar absolut inte uppfattningen”

Berga ingår i koncernen A&O som står för Ansvar & Omsorg AB. Koncernens vd, Sakarias Mårdh, bemöter nu uppgifterna.

– Vi delar absolut inte den uppfattningen som de framför i anmälan och det som jag har läst hos er, säger han och fortsätter:

– Vi har haft skyddsmaterial under hela perioden som pandemin har pågått. Kommunal har anmält att det saknades handskar i storlek small men då har vi haft större tillgång på medium och large när leverantören inte kunnat leverera small.

Han bestrider även ett påstående om att personal ska röra sig mellan olika avdelningar under samma arbetspass.

– Vi delar inte uppfattningen att man rör sig mellan avdelningarna i samma skyddskläder och man jobbar inte samma arbetspass på olika avdelningar heller.

Varför har de gjort den här anmälan om det inte stämmer?

– Det är en bra fråga. Vi kommer att ta kontakt med Kommunal centralt för vi upplever inte att det har gått rätt till.

Samtidigt har många på boendet gått bort, säger inte det något om hanteringen?

– Vi har samma rutiner på alla våra boenden. På vissa boenden har vi inte haft någon smitta och på vissa boenden har vi haft smitta. Det är klart att det är tragiskt men jag kan inte kommentera summan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården i Stockholm

Mer i ämnet