Åklagaren: 13-åringen mördades med hammare

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hade enligt åtalet en längre tid stört sig på ljud från grannlägenheten i Täby, och mördade därför 13-åringen med en hammare.

Mannen ska ha slagit flickan i huvudet med en hammare och hindrat henne från att andas genom att hålla för hennes mun och näsa. Dödsorsaken är enligt åtalet troligen slagen med hammaren.

Den misstänkte 31-åringen har medgett att han tilldelade 13-åringen ”ett stort antal slag” med hammaren i ansiktet och huvudet.

Bevisningen består av flera vittnesförhör, bland annat ett med en man som ska styrka att den misstänktes bror sagt att 31-åringen hade planer på att mörda grannfamiljen ”på grund av oljud”.

– Bevisläget ser bra ut, säger kammaråklagare Ewa Tvengström till ABC. Det är inget i utredningen som spretar. Allt pekar åt samma håll, och vi är ganska säkra på händelseförloppet.

Åklagaren: Planerade mordet

Mannen lider, enligt en rättspsykiatrisk undersökning, av en allvarlig psykisk störning och kan inte dömas till fängelse.

Mannen planerade mordet långt före den 1 september, enligt åklagaren.

– Han har under lång tid tid irriterat sig på oljud i fastigheten, främst från lägenheten ovanför där flickan bodde, säger Ewa Tvengström.

Det var inget särskilt som hände som fick 31-åringen att till slut bestämma sig.

– Det slumpar sig så att den dagen var en lämplig dag. Han ser också att ett antal familjemedlemmar lämnar lägenheten och att det bara är en person kvar, säger Tvengström.

Hoppade genom fönstret

Omkring två veckor innan han dödade flickan köpte han hammare, en bågfil med extra blad, städutrustning och munskydd – allt detta tänkte han använda vid mordet, och för att undanröja bevis efter det.

Mannen hade också köpt in lera som han använt till att täcka över titthålen från de andra lägenheterna på båda våningsplanen.

Efter mordet bar han ned kroppen till sin lägenhet och började städa undan hemma hos flickan. Under den tiden ringde hans bror, allt enligt åtalet, till polisen. När polisen anländer hoppar 31-åringen ut genom fönstret.

– Det som är direktutlösande är att polisen kommer dit. Hans tanke är att ta sitt liv, säger Tvengström.

Vaknade arg, somnade arg

I förhör beskriver 31-åringen hur han under ett års tid har ”vaknat arg och somnat arg”. Ilskan mot oljuden i huset blev värre och värre.

Han hade pratat med de personer som bodde i lägenheten ovanför tidigare, men inte med den 13-åriga flickans familj.

Det är tydligt att han planerade mordet långt i förväg, men att flickan blev offer var en slump; han trodde i själva verket att det var mamman som var i lägenheten.

Planen var att inte bli upptäckt

Med sig upp till grannens lägenhet den 1 september hade 31-åringen en hammare, en morakniv, ett kuvert, två mörkgråa handdukar och ett vitt lakan. När flickan öppnade dörren sade han ”Jag tror att du fått post”. Sedan började han slå.

Han hade noga övervägt vad han skulle göra med kroppen. Planen var att inte bli upptäckt.

Med i utredningen finns flera av de lappar som 31-åringen satt upp i trappuppgången där han ber grannar att vara tystare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

13-årig flicka mördad i täby

Mer i ämnet