Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om tillvägagångssättet och motivet i udda fallet: ”Han har i princip omgående efter sitt fängelsestraff begett sig till Arlanda på nytt.” Foto: TT

Försökte bosätta sig på Arlanda flygplats – döms för tre försök

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man har tre gånger på tre månader olovligen tagit sig in på Arlanda flygplats genom upphittade boardingkort.

– Han har betraktat det som sitt hem, berättar åklagaren.

Mannen är numera dömd för de tre intrången på Arlanda Airside, den delen av flygplatsen som finns bortom säkerhetskontrollerna. Att befinna sig på Arlanda Airside utan lov är ett brott då det är ett skyddsobjekt.

Mannen tog sig in två gånger hösten förra året, i oktober och december, och en gång i januari i år, något Uppsala Nya Tidning var först med att rapportera.

– Det finns en handfull fall av intrång på Airside, men det som utmärker de här fallen är att han lyckats stanna kvar en ganska lång tid utan att bli upptäckt, berättar åklagaren.

Ovanligt med fängelse

Mannen, som är medborgare i ett EU-land, kom till Sverige i slutet av oktober förra året. Andra gången han dömdes fick han 14 dagars fängelse. Tredje gången dömdes han till en månads fängelse och utvisning.

Det är enligt åklagaren väldigt ovanligt att det döms ut fängelse i den här typen av brott. Men rätten anser det befogat utefter de täta återfallen, med samma brott tre gånger på tre månader.

Mannen i rätten: Vill återvända igen

Även hovrätten gjorde nyligen bedömningen att det krävs utvisning för att brottet inte ska upprepas, eftersom mannen i rätten berättat att han på nytt vill återvända till Arlanda flygplats efter avtjänat straff.

Mannen kommer därför vara fortsatt frihetsberövad till utvisningen verkställts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.