Midnattsloppet drar ofta stor publik. Längs banan spelas det musik och festande stockholmare samlas på trottoarerna. Arkivbild. Foto: Annika Zion

40:e Midnattsloppet på Söder – räkna med stora avspärrningar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagkvällen springs det 40:e Midnattsloppet på Södermalm i Stockholm och 25 000 löpare tar över stadsdelen. Ska man ta sig fram på lördagskvällen är det bäst att lämna bilen hemma. Även busstrafiken påverkas rejält.

Biljetterna för årets lopp är slutsålda och det innebär cirka 25 000 löpare totalt. Midnattsloppet är egentligen numera flera lopp men alla startar och slutar vid Zinkensdamm på Söder.

– Vi ser fram emot en stor och glad fest på Södermalm, säger Janne Magnusson, pressansvarig på Midnattsloppet.

Det största loppet är den klassiska milen som 21 000 av de anmälda ska springa, med start 21.45. Trafiken kommer därför påverkas framför allt på kvällen.

Banan går runt nästan hela Södermalm och många bussar är indragna eller har fått ändrade hållplatser. Se faktarutan.

Flera huvudgator som Ringvägen, Folkungagatan och Hornsgatan stängs delvis av under lördagskvällen. Foto: Skärmbild från Midnattsloppet.com

Kraftig ökning av löpare

Antalet löpare är en stor ökning från förra året som var första loppet efter pandemin, då var det bara cirka 13 000.

– Det känns jättebra att det är slutsålt efter de tunna åren, säger Janne Magnusson.

Bra samarbete med polisen

Midnattsloppet brukar dra stor publik och angående det förhöjda terrorhotet säger Janne Magnusson att de har bra samarbete med polisen som sagt samma sak till dem som till andra:

– Att det är viktigt att ha ökad uppmärksamhet, att rapportera in saker som man känner sig orolig för. Våra funktionärer är beredda på att ta emot all sådan sorts information och snabbt föra vidare den till polisen. Vi har en snabb kommunikation, säger han.

Trafiken under helgen

Förutom Midnattsloppet pågår också Nytorgsfesten på Södermalm i helgen. Här kan man se en interaktiv karta hur loppen går, var avspärrningarna är samt rekommenderade resvägar. Men bäst är att gå eller ta tunnelbana.

Busslinjerna som får förändringar och indragningar under dagen är linje 2, 3, 4, 53, 55, 57, 66, 71, 74, 76 och 94. Läs mer på sl.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.