Gravplatsen på Skogskyrkogården i Stockholm. Flickan hittades död i ett skogsområde i Hökarängen i södra Stockholm för snart tre år sedan. Foto: SVT/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

41-årig man åtalad för mord i Hökarängen på sin unga fru

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för mordet på sin unga fru i södra Stockholm våren 2016 åtalas nu misstänkt för mord.
Mannen och flickan var gifta med varandra och båda var afghanska medborgare.
Mannen greps våren 2018 i Iran efter att ha varit internationellt efterlyst i nästan två år.

Enligt åklagaren sökte flickan asyl i Sverige som ensamkommande under hösten 2015. Då angav hon att hon var 16 år gammal, men enligt åklagaren var hon troligtvis 18–19 år.

Hon anmäldes sedan försvunnen från ett HVB-hem för ensamkommande i Hökarängen i södra Stockholm i slutet av mars 2016. Flickan hittades död, delvis nedgrävd, i ett skogsområde i Hökarängen i maj 2016. Det var en privatperson som rastade sin hund som gjorde fyndet.

Hotbild

Det ska ha funnits en hotbild mot flickan enligt vittnen, som åklagaren hänvisar till i åtalet.

Och Ekot som granskat mordet skriver att det var först när hon var död som det framkom att hon var gift med en 20 år äldre man sedan ett par år tillbaka. Polisen arbetade under utredningens gång med teorin att det kunde vara ett hedersmotiv bakom mordet.

I polisutredningen framkommer att mannen också kommit till Sverige och att han var bosatt i Småland. Hon och mannen ska under tiden i Sverige haft kontakt med varandra. Mannens och kvinnans mobiler har kopplats upp mot samma telemast i Hökarängsområdet, vid samma tidpunkt i mitten av mars. Mannen har också uppgett i förhör att han rest till Stockholm och träffat henne vid den här tiden, skriver TT.

Åklagaren menar i åtalet att mannen sedan dödat flickan under tiden den 17–18 mars.

Efterlyst

Mannen ska därefter ha åkt från Stockholm och senare också lämnat landet.

Maken efterlystes och häktades  i sin frånvaro under sommaren 2016, på sannolika skäl misstänkt för mord. Och i maj 2018 greps mannen i Iran.

Nu snart tre år efter flickan anmäldes försvunnen åtalas vid Södertörns tingsrätt den numera 41-årige maken misstänkt för mordet.

– Jag påstår att det har skett genom kvävning, eller att han på annat sätt berövat flickan livet. Det har sin grund i att dödsorsaken inte har kunnat fastställas av rättsläkaren, säger åklagare Tomas Malmenby till TT.

Åklagaren säger i en intervju till SVT Nyheter att han inte vill se det misstänkta mordet i Hökarängen som ett hedersbrott.

– Hon ville frigöra sig och det accepterade inte maken, säger Tomas Malmenby.

Den misstänkte mannens försvarare, advokat Frida Wallin, säger till SVT Nyheter att mannen nekar till brott.

– Han säger att han träffat kvinnan i Stockholm det aktuella datumet och att när han senast såg henne så var hon i livet, säger advokat Frida Wallin.

”De är förtvivlade”

Saman Paknejad är målsägandebiträde för offrets anhöriga och berättar att de är förtvivlade och ledsna.

– De trodde att hon skulle få ett bättre liv här än det hon hade innan hon flydde till Sverige. De klandrar sig själva lite, framför allt pappan mår ju väldigt dåligt över det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer