Hör åklagare Tomas Malmenby om första rättegångsdagen Foto: SVT

41-årig man i rätten för mord på sin tonåriga fru

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot en 41-årig man som står åtalad för att ha mördat sin unga fru i Stockholm våren 2016. Båda var afghanska medborgare och mannen greps våren 2018 i Iran efter att ha varit internationellt efterlyst i nästan två år.

Den unga kvinnan kom till Sverige under hösten 2015 och sökte då asyl som ensamkommande. I mars 2016 anmäldes hon försvunnen från HVB-hemmet i Hökarängen där hon bodde. Några veckor senare, i maj, hittade en privatperson den unga kvinnans kvarlevor delvis nedgrävda i ett skogsområde i Hökarängen.

Åklagaren: Hon ville frigöra sig

Först när den unga kvinnan var död framkom att hon var gift med 41-åringen. Den åtalade mannen var bosatt i Småland under våren 2016, enligt polisutredningen. I mitten av mars kopplades mannens och kvinnans mobiler upp mot samma telemast i Hökarängsområdet. Mannen har också uppgett i förhör att han reste till Stockholm och träffade henne vid den här tiden.

Enligt åklagaren Tomas Malmenby ska kvinnan ha dödats genom kvävning, eller att 41-åringen på annat sätt berövat henne livet. Rättsläkare har inte kunnat fastställa någon dödsorsak. Motivet menar åklagaren var att den unga kvinnan ville frigöra sig från sin make, något som maken inte accepterade.

Greps efter två år

Enligt åtalet mördades den unga kvinnan någon gång mellan den 17 och 18 mars. Därefter ska 41-åringen ha lämnat landet. Mannen efterlystes och häktades  i sin frånvaro under sommaren 2016, på sannolika skäl misstänkt för mord. I maj 2018 greps han i Iran.

Advokaten: Mannen nekar inblandning

Enligt mannens försvarare, advokat Frida Wallin, nekar mannen brott och all inblandning i den unga kvinnans död.

– Det har varit samma inställning sedan första dagen vi träffades och första dagen han hördes av polis, säger Frida Wallin.

Åklagarsidan har presenterat teknisk bevisning i form av blod och sperma. Hör advokaten berätta mer om mannens förklaring till den tekniska bevisningen som lagts fram emot honom i videon.

Den unga kvinnans exakta ålder är inte fastställd. Hon uppgav själv att hon var 16 år gammal när hon kom till Sverige, men enligt åklagaren var hon troligtvis 18-19 år.

Rättegången i Södertörns tingsrätt väntas pågå till den 22 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.