Polisens utredare Victoria Söderström berättar att den 42-årige mannen haft ett väl utarbetat modus för att få de övriga åtalade att spela in övergreppsfilmer. Foto: Privat/arkivbild

42-åring beställde sexuella övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årig man åtalas nu som huvudman i en omfattande sexbrottshärva där flera barn utsatts för övergrepp. Via nätet har han förmått andra personer att begå övergreppen.

– Sammanfattningsvis är det fyra män som åtalas för omfattande sexuella övergrepp mot barn under 15 år, säger polisens utredare Victoria Söderström.

Den 42-årige huvudmannen är hemmahörande i norra Stockholm och är sedan tidigare dömd för våldtäkt mot barn. Han åtalas nu för flera fall av anstiftan till sexuellt övergrepp mot barn, flera fall av anstiftan till utnyttjande av barn för sexuell posering, anstiftan till sexuellt ofredande och flera fall av barnpornografibrott. Brotten ska han ha begått på nätet.

– Han har utgett sig för att vara en kvinna i 20-årsåldern, berättar polisens utredare Victoria Söderström.

Enligt polisen handlar det om sex barn under 15 år som utsatts.

I videon berättar Victoria Söderström om hur sexbrottshärvan började nystas upp förra sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.