Hör historikerna Bo Eriksson och Anna Maria Forssberg berätta om de dramatiska händelserna på Stortorget för 500 år sedan. Foto: ur Stockholms blodbad

500 år sedan Stockholms blodbad: ”Bödeln högg sig trött”

Uppdaterad
Publicerad

Den 7-9 november 1520 inträffade den kanske mest dramatiska händelsen i svensk historia – Stockholms blodbad.

– Blodet och smutsen rann ner för rännstenarna, berättar historikern Anna Maria Forssberg på plats på Stortorget i Gamla stan.

Avrättningarna på Stortorget i Gamla stan för 500 år sedan var kulmen på en invecklad maktkamp om Sveriges tron. Det finns flera orsaker till varför Stockholms blodbad ägde rum, säger historikern Bo Eriksson.

– En är storpolitiken. Kristian II, eller Kristian Tyrann som han även kallas i Sverige, genomförde en utrensning av sina politiska motståndare. Men sedan fanns det andra intressen, det var många borgare i staden som förlorade livet, så det var också en kommersiell utrensning, säger Bo Eriksson.

– Sedan är det kanske 50 människor som förlorar livet för att de råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Dramadokumentär på SVT i jul

I mellandagarna går även en dramadokumentär om Stockholms blodbad i SVT. I klippet ovan ser du bilder ur dramadokumentären och hör historikerna Bo Eriksson och Anna Maria Forssberg berätta om de dramatiska dagarna för 500 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.