500 meter konstverk på gångväg

Uppdaterad
Publicerad

”Vardagslivets gång” heter verket och enligt Stockholm stad så kan det vara Sveriges längsta konstverk. 500 meter promenadväg från Ropstens norra T-baneuppgång till gasklockorna.

I det nya bostadsområdet norra Djurgårdsstaden måste man enligt 1 procents-regeln satsa just 1 procent av investeringspengarna på konst. En utsmyckad gångväg som leder ned mot gasklockorna är ett resultat.

Stockholms tunnelbana brukar kallas världens längsta konstutställning. I Stockholm kan du alltså åka genom den längsta konstutställningen i världen, stiga av i Ropsten, för att därefter promenera på Sveriges längsta konstverk.

Vardagslivets gång är ett verk av konstnären Gunilla Klingberg.

– Idén till ”Vardagslivets gång” kom ur tanken på gångbanan som en vandring i flera bemärkelser, både som en fysisk promenadsträcka till fots mellan två punkter men också promenaden som en tid där tankarna tillåts flyta fritt och där fotstegen kan följa en rytm i mönstret som en meditation, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.