Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholms stads nya budget: Hör det viktigaste du behöver ha koll på i klippet Foto: Pia Heick, SVT

58 miljarder kronor – så spenderas stockholmarnas skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en historiskt stor satsning på skolan, berättade Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) när hon presenterade stadens budget. 58 miljarder kronor ska fördelas och det innebär att Stockholms stads budget är den fjärde största i Sverige. Bara regeringens, Region Stockholms och Västra Götalandsregionens budgetar är större.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) presenterade under onsdagen budgeten med att säga att de satsar på klimat, skola och förskola och trygghet.

– Kunskapsklyftorna i våra skolor är ett stort problem, säger Karin Wanngård, och berättar om en historiskt stor satsning på skolan.

Skolbudgeten ökar med mer än en miljard kronor. Bland annat räknas skolpengen upp med 70 miljoner kronor och 25 miljoner kronor går till att stärka skolornas arbete med ungas psykiska hälsa. Anslagen till förskolor höjs med cirka 400 miljoner kronor.

48 miljoner kronor går till stadsdelarnas barn- och fritidsverksamhet för att stödja öppnar förskolor, fritidsgårdar och parklekar.

Nya mål för klimatet

1,2 miljarder kronor går till klimatinvesteringar, en höjning med 200 000 kronor från den förra mandatperioden. Klimatmålen skärps också, Stockholm ska vara klimatpositivt 2030 istället för det tidigare målet 2040. 

Fram till 2030 ska biltrafiken i staden minska med 30 procent, och bilfria zoner ska skapas.

Projektet ”Grönare Stockholm” får 225 miljoner kronor under tre år framåt. Projektet syftar till att främja biologisk mångfald i parker och stadsmiljöer samt rusta staden för klimatförändringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) berättar om nya rödgröna styrets första budget för Stockholms stad i klippet. Foto: SVT

Känt sedan tidigare

Vissa delar av budgeten har redan läckt ut:

• Biltrafiken ska minska i innerstan genom att den nya, strängare miljözonen klass 3 införs, cykel- och gångbanorna byggs ut och fler vinter- och sommargågator skapas.

• Två miljarder satsas på infrastruktur för gång, cykel och buss.

• 145 miljoner satsas på att förebygga kriminaliteten i Stockholm

• Mål att bygga 3 500 nya lägenheter i allmännyttan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs fel storleksordning på Stockholms stads budget, det  korrekta är att det är Sveriges fjärde största budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.