Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vissa gator här i Gamla stan blir det förbjudet att köra med vanliga bilar när Stockholm – som första kommun i landet – inför miljözon klass 3 i delar av innerstan. I videon hör du mer om vad den nya miljözonen innebär. Foto: Pia Heick/SVT

Snart förbjuds bensin- och dieselbilar i Gamla stan och delar av city

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2024 blir det förbjudet att köra fossildrivna bilar i vissa delar av Stockholms innerstad. Då införs successivt den nya, strängare miljözonen klass 3 i Gamla stan och vissa andra delar av stadskärnan.

I den nya miljözonen kommer bara el- och gasbilar att få köra. När det gäller tunga fordon blir även vissa laddhybrider tillåtna.

Det är den rödgröna majoriteten i Stockholm som kommit överens om att införa skärpta krav på vilka fordon som får köra i innerstaden.

I budgeten för 2023 som presenteras på onsdagen finns pengar avsatta för att utreda detaljerna kring hur och var miljözon klass 3 ska införas.

Miljözon 3 ska vara helt införd år 2026. Politikernas mål är att luftkvaliteten i Stockholm ska förbättras. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.