Miljöutredaren Lars Burman står vid mätstationen på Hornsgatan där det nu är rekordlåga halter av kvävedioxid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här på Hornsgatan har luften blivit mycket friskare, säger miljöutredaren Lars Burman. I videon får du veta orsakerna till att Stockholmsluften förbättrats. Foto: Pia Heick/SVT

Luften i Stockholm den renaste på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av kvävedioxid från bilavgaser i Stockholms innerstad har halverats sedan 2016. Det visar en sammanställning från de mätstationer som kollar luften dygnet runt på flera olika platser innanför tullarna.

Årsmedelvärdet av kvävedioxid har minskat från 40 till 20 mikrogram på de mest trafikerade gatorna i innerstan.

– Stockholmsluften mår nu ganska bra. Jag har jobbat med luftmätningar i över 20 år och det är en enorm skillnad på luftkvaliteten idag jämfört med när jag började, säger Lars Burman, miljöutredare på Stockholms stads miljöförvaltning.

Hornsgatan har friskare luft

Stockholm har tidigare riskerat vite för att luften varit alltför dålig på Hornsgatan. Men nu klarar staden EU:s lagkrav på hur höga kvävedioxidhalterna får vara.

– Även om det blivit mycket lättare att andas på Hornsgatan måste luftkvaliteten förbättras ännu mer, eftersom dagens utsläppsnivåer fortfarande påverkar människors hälsa negativt, säger Lars Burman.

Här på Hornsgatan har luften blivit mycket friskare. Foto: Pia Heick/SVT

Skärpta miljökrav

EU har nu föreslagit att gränsvärdet för kvävedioxid ska skärpas från 40 till 20 mikrogram. Om inte luftkvaliteten i innerstaden förbättras ytterligare, kan det tidvis åter igen bli svårt att klara miljökraven på Hornsgatan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.