Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vill minska utsläppen ytterligare. Foto: TT/Magnus Hjalmarson Neideman

Tusentals bilar förbjuds när Hornsgatan blir miljözon

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 15 januari klassas Hornsgatan på Södermalm som miljözon 2. Det innebär att äldre bensin- och dieselbilar som inte uppnår utsläppsklass fem kommer att förbjudas att köra där.

Av de totalt 24 000 fordon som dagligen trafikerar gatan kommer ungefär 4 000 nu att förbjudas åka där.

Här är sträckningen för den nya miljözonen. Foto: Stockholms stad

Dubbdäcksförbudet som infördes på Hornsgatan 2010 har förbättrat luftkvalitén rejält. Och farhågorna om att luften på intilliggande gator skulle försämras när bilister måste hitta alternativa resvägar har, i mätningar, motvisats.

Trafiknämnden i Stockholms stad har nu valt att använda sig av det nya klassificeringssystemet för miljö, i hopp om att luften ska förbättras ytterligare.

– Syftet med det är att få ordning på luften på Hornsgatan och egentligen hela Stockholm, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Mild vinter gör luften bättre

Enligt Miljöförvaltningens senaste mätningar uppnår luften på Hornsgatan redan idag den EU-lagstadgade luftkvalitetsnormen, men med liten marginal.  

– Det här beror dels på att vi haft en väldigt mild vinter och att det varit blåsigt. Då vädras avgaserna ut på ett bättre sätt, säger Malin Täppefur, chef för SLB-analys på Miljöförvaltningen. 

Hon pekar även på moderniseringen av fordonsflottan som en viktig faktor för luftkvaliteten. 

– De moderna bilarna släpper ju ut mindre och många i Stockholm har råd att köpa en modernare bil.

Oppositionsborggarrådet Jan Valeskog (S) är dock skeptisk till miljözonens faktiskt inverkan på miljön.

– Experter som undersökt den här miljözonen har varnat för att den kan öka utsläppen eftersom folk övergår till bensindrivna bilar istället. Den stora utsläppsboven är de tunga fordonen och det är dessa vi måste fokusera på om vi ska få en mätbar hälsoeffekt.

Denna nya vägskylt blir ett nytt inslag i stadsbilden vid Hornsgatan. Foto: Transportstyrelsen

Får du köra på Hornsgatan?

Testa om din bil får köra på Hornsgatan här.

Under Tekniska data – Motorer och mijö ser du fordonets utsläppsklass, så kallad Euroklass.

Miljöklasser och miljözoner

Miljöklasser används för att ställa krav på fordons utsläpp. De anger högsta tillåtna utsläpp av en rad olika luftföroreningar för bilar, lastbilar och bussar. Personbilar och lätta transportfordon som säljs nya i Sverige måste klara kraven för Euro 6. För nya tunga fordon gäller EuroVI.

Euro 5 blev krav 1 september 2009 och Euro 6 blev krav 1 september 2014.

Kommuner har idag möjlighet att utestänga vissa tunga lastbilar från stadskärnor och andra känsliga områden, miljözoner. Reglerna för miljözon baseras på fordonens miljöklass.

Miljözon 2

Ska enbart gälla lätta fordon (personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar upp till 3,5 ton).

Till en början kommer bensin-, diesel-, gas- och etanolbilar som uppfyller utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6 samt elbilar och bränslecellsbilar att få köra i zon 2. 1 juli 2022 skärps kraven för dieselbilarna så att bara de som klarar Euro 6 får köra i zonen. Skärpningen gäller även elhybrider och laddhybrider med dieselmotor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.