De 60 000 glasprismorna på Sergels torg ska nu lysas upp i regnbågens alla färger. Foto: Stockholms stad/Isak Lundberg

60 000 regnbågsfärgade glasprismor ska hedra Europride

Publicerad

På fredag är det återigen dags för Europride i Stockholm. Men redan på torsdagen blir en färgsprakande tjuvstart när den 37,5 meter höga obelisken med sina 60 000 glasprismor lyses upp i regnbågens alla färger på Sergels torg.

Det är tredje gången som Stockholms står värd för Europride och rekordmånga besökare väntas komma till stan. Enligt arrangörerna beräknas 60 000 personer gå med i Pridetåget genom Stockholms City den 4 augusti.

I april beslutade trafiknämnden i Stockholms stad att kommunen kan ha alternativ ljussättning på obelisken för att uppmärksamma evenemang av stor betydelse – och i år kommer praktpjäsen i fontänen vid Sergelstorg att lysas upp i regnbågens färger.

– Sergels torg är en av Sveriges mest centrala platser, att nu ännu tydligare manifestera för alla människors lika värde genom att göra ”pinnen” regnbågsfärgad är en tydlig signal att Stockholm ska vara en öppen stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) i ett pressmeddelande. 

Samkönade trafikljus ska ut på turné

Stockholms stad kommer också att sätta in tillfälliga linser till trafikljusen intill festivalområdet på Östermalm. Till en kostnad av 30 000 kronor ska trafikljusen vid övergångsställena bli mer jämställda när ”gubben” i trafikljuset kommer att bytas till två tjejer eller två killar.

Foto: Stockholms stad

När festivalen är över hoppas trafikborggarrådet Daniel Helldén att de samkönade trafikljusen kommer att placeras ut i olika korsningar året runt.

– Jag ser gärna att stockholmarna lämnar in önskemål om speciella platser eller om de samkönade trafikljusen ska turnera runt i city och ytterstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.