För att klara av alla akutbesök vill alliansen bygga 12 nya, enklare närakuter men hittills har politikerna bara fattat beslut om fyra. Foto: SVT

70.000 akutpatienter ska till andra mottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Vårdkartan ritas om när akutmottagningen på Karolinska i Solna stänger den 1 januari 2018. Omkring 70.000 patienter får åka till andra vårdgivare samtidigt som bristen på personal håller många platser stängda.

Akutsjukvården i Stockholms län står inför stora utmaningar de kommande åren. Redan idag är sjätte vårdplats stängd eftersom det saknas personal. Om ett år ökar trycket ytterligare när dagens öppna akutmottagning på Karolinska i Solna ersätts med en specialistakut och 70.000 vuxna patienter kommer att hänvisas till andra mottagningar.

Marie Lungberg Schött (M) är ansvarig politiker i landstinget:

1177 Vårdguiden

– Det är ingen kapacitetsminskning, tvärtom så måste ju vi rusta för att Stockholm växer, säger sjukvårdslandstingsråd Marie Lungberg Schött (M).

För att klara av alla akutbesök vill alliansen bygga 12 nya, enklare närakuter men hittills har politikerna bara fattat beslut om fyra. De ska ligga i Solna, Danderyd, på Södersjukhuset och i Huddinge.

”Vita fläckar på kartan”

Var de övriga åtta ska byggas är ännu oklart vilket oroar oppositionen:

– Det motsvarar inte behovet som länsinvånarna har. Det finns vita fläckar i vårdkartan och vårdpersonalen går på knäna, konstaterar oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S). 

Den styrande alliansens lösning är att rusta upp, och bygga ut de fem akutmottagningar som redan finns: Danderyds sjukhus, S:t Görans sjukhus, Karolinska sjukhuset Solna, Karolinska sjukhuset Huddinge samt Södersjukhuset.

70.000 hänvisas till andra mottagningar

Hälften av de 70.000 akutpatienterna från Solna kommer att hänvisas till de nya närakuterna och hälften till akutsjukhusen.

– S:t Görans ombyggda akutmottagning som öppnade i våras ska ta emot 15.000 av patienterna.

– Danderyds sjukhus ska ta emot ytterligare 15.000 av patienterna men får använda tillfälliga lokaler fram till i december 2018.

– Södersjukhuset ska ta emot 5.000 av patienterna trots att ombyggnad inte är klar förrän i maj 2019.

– Karolinska i Huddinge bygger om sin akutmottagning som är klar tidigast 2021.

– Södertälje sjukhus får en helt ny akutmottagning som beräknas stå klar hösten 2017.

Upprustning inom budget

Men tidsplanen är försenad och imponerar inte på oppositionen:

– Vårdens personal väntar på pengar och klara besked, och patienter väntar på vård som alilansen inte levererar, konstaterar oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S).  

Var ska pengarna tas ifrån?

– Det finns pengar, vi har landets högsta landstingsskatt och goda skatteintäkter men de slösas ju bort just nu i dyra strumpavtal och i avtalet med Nya Karolinska, säger Erika Ullberg (S).

Enligt sjukvårdslandstingsrådet Marie Lungberg Schött (M) så ryms upprustningen inom budget:

– Vi räknar på vad det här kommer kosta och gör en bedömning att det kommer rymmas i den budget vi har, att det inte kommer att kosta så mycket mer, det blir ju samma antal patienter fast de får vård på ett annat ställe, försäkrar Marie Lungberg Schött (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1177 Vårdguiden

Mer i ämnet