Polisen beräknar att 140 bengaliska facklor sammanlagt tändes under matchen. Foto: TT

Flera omhändertagna i samband med fotbollsderbyt

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens fotbollsderby på Tele 2 Arena har cirka 35 personer omhändertagits av polisen.

– Man har försökt att skada poliser genom att kasta flaskor och stenar, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

På söndagen spelades en fotbollmatch mellan AIK och Djurgården på Tele 2 Arena. Före matchen fick polisen stoppa ett 50-tal personer. Ungefär hälften av dem var under 18 år och polisen har kontaktat deras vårdnadshavare. Övriga personer avlägsnades från platsen med buss.

– De omhändertagna individerna vägrade gå den anvisade vägen, som finns till för att undvika konfrontationer mellan olika supportergrupper, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Under själva matchen beräknar polisen att det brann omkring 140 bengaliska facklor i publiken.

Upplopp efter matchen

Efter matchen uppkom två våldsamma upplopp när olika supportergrupper försökte söka upp varandra. I samband med detta omhändertogs ännu fler personer. Omkring hälften av dem var under 18 år.

– Man har försökt att skada poliser genom att kasta flaskor och stenar mot både poliser och polishästar, säger Ola Österling.

Varken poliser, hästar eller åskådare har enligt polisens uppgifter skadats i samband med matchen.

– Vi har haft ordningsstörningar, men jag skulle inte beskriva det som särskilt våldsamt. Det liknar normalbilden över ett derby, säger han.

Sammanlagt omhändertogs och avlägsnades cirka 35 personer före och efter matchen. Dessutom underrättades vårdnadshavare till lika många minderåriga att deras barn hade varit inblandade i bråk vid arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.