Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholmaren Beya Klai förlorade ett av sina nio barnbarn i kriget. Hör familjen berätta om försöken att få hem sina nära från Gaza. Foto: Daniel Diaz/SVT

8-åriga Khadija dog i raketattack i Gaza – släktingarna vädjar om att få hem familjen

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingsystrarna Rima och Manel Klai flyttade från Sverige till Gaza för tolv år sedan. I slutet av december träffades Rimas hem av en raket. Hon skadades och hennes 8-åriga dotter Khadija dog. Nu vädjar släktingar i Sverige att UD ska hjälpa kvinnorna och deras barn att ta sig hem.

Systrarna Rima och Manel Klai har båda svenskt medborgarskap och lever med sina familjer i Palestina. I två månaders tid har deras anhöriga i Sverige varit i kontakt med Utrikesdepartementet i försök att få hem alla familjemedlemmar.

– Vi undrar om de ens antecknar den information vi ger dem, säger Nihed Klai, lillasyster till Rima och Manel.

Krig mellan Israel och Hamas

Åkte till Egypten

Tvillingarnas syster Nihed, som bor i Stockholm, menar att familjen gör allt i sin makt för att försöka få hem syskonen till Sverige. Strax innan årsskiftet åkte Taher Klai, pappa i familjen, ned till Egypten i försök att få hem sina döttrar via svenska ambassaden i Kairo. Cirka två timmar från gränsen blev han stoppad av militären.

– Jag åkte hela vägen i hopp om att få ut mina döttrar och deras familjer, men tyvärr hjälpte det inte så mycket, säger Taher Klai.

Systrarnas mamma, Beya Klai, vill ha en förklaring till varför det dröjer att hjälpa döttrarna och barnbarnen bort från kriget mellan Hamas och Israel.

– Vi har gjort våra plikter för Sverige, och när man väl behöver hjälp så känns det som att man blir lämnad ensam, säger hon.

UD: ”Begränsade möjligheter att påverka”

Ingen från UD vill ställa upp på intervju, men i ett mejl skriver presstjänsten att det pågår ett intensivt arbete med att stötta svenskar som önskar lämna Gaza. Enligt UD är det de lokala myndigheterna i området som fattar beslut om vem som tillåts lämna Gaza, och Sverige har begränsade möjligheter att påverka lokala myndigheters beslut om gränspassering.

Enligt UD är det svårt att beräkna hur många svenskar som befinner sig i Gaza. Departementet uppskattar siffran till 100.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet