Elever från årskurs 9 framför Mariaskolan på Södermalm, som var en av de platser där hastighetsmätningarna gjordes. Foto: SVT

8 av 10 yrkeschaufförer kör för fort utanför skolor

Uppdaterad
Publicerad

Andelen fortkörningar utanför skolor har ökat från 64 procent 2020 till 79 procent 2021. Det visar Folksams trafikmätning bland yrkeschaufförer som gjorts för fjärde året i rad.

– Det är alarmerande att vi i årets mätning ser en kraftig ökning av andelen hastighetsöverträdelser utanför skolor, säger forskningschef Anders Kullgren.

Även bland den tunga yrkestrafiken kördes det för fort. 2020 var det 80 procent som inte höll hastighetsbegränsningarna jämfört med 92 procent 2021.

Fördubblad risk att bli allvarligt skadad

Drygt 5 300 fordon ingick i kontrollerna på Storstockholms vägar och på vissa sträckor i Uppsala. Enligt undersökningen har fordonen i genomsnitt kört 8 kilometer i timmen över tillåten hastighet på 30-vägar, vilket motsvarar en fördubblad risk att bli allvarligt skadad för en fotgängare eller cyklist som blir påkörd.

–Det är framförallt taxibilar som överskrider hastigheterna, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam. Foto: SVT

Se videon utanför en av skolorna där hastighetsmätningarna gjordes.

Så gjordes studien:

Under perioden 16 mars till 28 maj 2021 mättes hastigheten på 5321 fordon (personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar) med företagsloggor på olika sorters vägar och gator i Storstockholm och Uppsala län. Fordonen mättes med laserpistol, som polisen använder vid hastighetskontroller. Totalt ingår sju branscher i studien.

Källa: Folksam

Branschen med högst och lägst andel överträdelser:

• Taxi  82 procent

• Färdtjänst och Bud, transport och logistik  74 respektive 73 procent

• Buss 48 procent

Källa: Folksam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.