De 8 miljoner kronorna ska gå till att göra Stockholms skärgård mer attraktivt och lättillgängligt under lågsäsong. Foto: TT arkiv

Miljonsatsning på turism och fågelskådning

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare att åka ut och övernatta i skärgården även under lågsäsong. Stockholms ornitologiska förening har nämligen fått 16 miljoner kronor av EU för att utveckla naturturismen i den centrala Östersjöregionen och ungefär hälften av pengarna går till Stockholms skärgård.

– Här kan man få mest valuta för pengarna. Stockholm har världens största skärgård med över 30.000 öar, säger Tomas Viktor ordförande i Stockholms ornitologiska förening.

Öka turismen

Det är Stockholmsornitologerna som ansvarar för projektet, tillsammans med bland andra Stockholms läns landsting, länsstyrelsen och Stockholms stad. Även om Stockholms skärgård får mest pengar, kommer även insatser att göras på Åland, Gotland och i Lettland.

– Syftet är att öka turismen under lågsäsong, främst under tidig vår och höst, så att de entreprenörer som finns ute i skärgården ska ha en bättre chans att få verksamheten att gå ihop, säger Tomas Viktor.

Lättillgängliga fågeltorn

Pengarna kommer också att användas till att bygga fler plattformar för fågelskådning och till att utbilda speciella naturguider, som kan visa öarna för besökarna.

– Fågelskådning är en av de aktiviteter som vi kommer att satsa på. Bland annat kommer vi att bygga handikappramper på Utö så att ön blir mer tillgänglig även för funktionshindrade, säger Tomas Viktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.