När antagningen inför höstens utbildningar hade stängt stod det klart att Södertörns högskolas helt nya kurs i kriminologi var den näst mest sökta av alla kurser i hela landet.
– Lag och ordning och brott och straff är ju en av de viktigaste frågorna för väljarna, det är en av vår tids stora samhällsproblem. Vi har det externa hotet men också lite det interna, det tror jag gör att många vill veta mer, säger Amir Rostami som blir högskolans allra första professor i kriminologi.
Vill adressera samtida samhällsutmaningar
Förutom att intresset för kriminologi ökat de senaste åren så vill Södertörns högskola satsa på ämnet eftersom de har landets största campusbaserade polisutbildning.
– Skolan har som ambition att adressera samhällsutmaningar och när det kommer till att förstå brottsligheten så behöver man också ha ämnet kriminologi på högskolan, säger Amir Rostami.
Hör mer om hans visioner för kursen i videon längst upp.
”Synergieffekter och kunskapsöverföring”
Utbildningen kommer att ske i samarbete med initiativet Smob, Sverige mot organiserad brottslighet, som är en slags samverkan mellan olika myndigheter, akademin, arbetsmarknaden och näringslivet.
– Vi vill ha en utbildning som håller väldigt hög kvalitet. Det kommer vara inslag från företagsekonomin, perspektiv från det sociala arbetet, fördjupning i juridik exempelvis. Det är personer inom smoben som kommer vara del av utbildningen, vilket gör att vi får de här synergieffekterna och kunskapsöverföringen.
Kriminologi vid Södertörns högskola
Kriminologi som huvudämne
Höstterminen 2025 startar den första kursen i kriminologi vid Södertörns högskola – Kriminologi A på distans. En första fristående kurs om organiserad brottslighet och kriminell ekonomi på 7,5 hp kommer även ges under hösten 2025.
Möjligheter för fortbildning i ämnet på B- och C-nivå kommer att startas successivt med start från vårterminen 2026. I framtiden kommer det även att erbjudas campusförlagda kurser.
Smob
Sverige mot organiserad brottslighet, Smob, är ett partnerskap myndigheter, akademin, arbetsmarknadens parter och näringslivsorganisationer och syftar till att stärka arbetet mot organiserad brottslighet genom utbildning, forskning, innovation och tvärsektoriell samverkan.
Partnerskapet drivs av institutionen för polisiärt arbete vid Södertörns högskola sedan hösten 2024 och består, förutom Södertörns högskola, av Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Tullverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt näringsliv, LO och TCO.
Källa: Södertörns högskola
Kurser med flest sökande höstterminen 2025
Universitet/högskola, kurs samt antal sökande
Linnéuniversitetet, Psykologi, 2 513
Södertörns högskola, Kriminologi, 2 419
Linnéuniversitetet, Projektledning, 2 251
Stockholms universitet, Kriminologi, 2 222
Linköpings universitet, Ledarskap för verksamhetsutveckling, 2 104
Umeå universitet, Att leda och driva projekt, 1 963
Högskolan i Borås, Socialrätt, 1 928
Stockholms universitet, Företagsekonomi, 1 912
Mälardalens universitet, Arbetsrätt, 1 833
Uppsala universitet, Ledarskap och kommunikation, 1 796
Högskolan i Borås, Arbetsrätt, 1 742
Högskolan Kristianstad, Arbetsrätt för chefer, 1 663
Högskolan i Borås, Marknadsföring i sociala medier: konceptdesign och strategi, 1 643
Umeå universitet, HR-arbete i teori och praktik, 1 615
Högskolan Väst, Konflikthantering i arbetslivet, 1 549
Uppsala universitet, Företagsekonomi, 1 531
Stockholms universitet, Psykologi, 1 504
Kungl. Tekniska högskolan, Programmering i Python, 1 495
Högskolan Väst, Kriminalitet och unga, 1 487
Stockholms universitet, Praktisk projektledning, 1 485