Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Erfelt på Stockholms handelskammare om hur den organiserade brottslighetens kopplingar till företag påverkar samhället: ”Finansierar övrig gängkriminalitet”. Foto: SVT/Tommy Bergman

Var tredje person i organiserade brottsligheten har haft företagskoppling

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person inom den organiserade brottsligheten har haft koppling till minst ett företag. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Rapporten, med titeln ”Kriminella entreprenörer”, har skrivits av Amir Rostami, professor i kriminologi och Hernan Mondani, docent i sociologi.

Författarna har tittat närmare på 12 768 personer som Polismyndigheten bedömer är en den del av den organiserade brottsligheten i Sverige. Av dem har 34 procent haft ett företagsengagemang, som att sitta i ett företags styrelse.

– Det är lätt att få intrycket att den organiserade brottsligheten helt domineras av unga killars narkotikahandel i utsatta områden, men det är tydligt att kriminaliteten är mer omfattade och mer raffinerad, säger Fredrik Erfelt, ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor på Stockholms Handelskammare.

Finns inom samhällskänsliga yrken – och politiken

Enligt rapporten har nästan tolv procent av de studerade individerna inom den organiserade brottsligheten haft sysselsättning inom så kallade samhällskänsliga yrken.

– Det är oroväckande. Dessutom finns det ett visst politiskt engagemang från de här personerna. Även om det är i begränsad omfattning så tar de sig också in i den politiska världen, säger Fredrik Erfelt.

Koncentrerat till huvudstadsregionen

Mycket av den organiserade brottsligheten inom näringslivet är koncentrerad till Stockholm- och Uppsalaregionen.

– Det är områden med många stora företag, det är här de stora pengarna hanteras. Vi har också ganska många nya bolag, startupbolag, som kan vara sårbara för den här typen av kriminalitet, säger Fredrik Erfelt.

Hur mycket pengar finns i organiserad brottslighet?

Den kriminella ekonomin i EU uppskattas uppgå till mellan 92 och 188 miljarder euro. Brottsvinsterna i Sverige från den kriminella ekonomin uppskattas årligen uppgå till mellan 100 och 150 miljarder kronor.

Den totala kostnaden för brottslighet riktad mot svenska företag uppskattas till drygt 90 miljarder kronor per år.

Källa: rapporten ”Kriminella entreprenörer”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.