Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka brott begår gängkriminella i företag? Hör Skatteverkets samordnare mot ekonomisk brottslighet förklara. Foto: Lisa Liljefors/SVT

En av tio gängkriminella i SVT:s kartläggning äger företag

Uppdaterad
Publicerad

Byggföretag som är skyldig staten miljoner, familjehem för unga som ska komma bort från kriminalitet och rappare som försöker dra av dyra kläder och en Rolex-klocka på skatten.

SVT Nyheter Stockholm har granskat 57 gängkriminellas bolag.

Vår granskning visar att var tionde gängkriminell i Stockholms län äger företag. Det finns 57 företagare bland de 591 gängkriminella som förekommer i vår kartläggning av de kriminella gängen i Stockholms län.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

– Den organiserade brottsligheten använder företag i allt större utsträckning för att kunna tvätta pengar från andra brottsvinster. Men man kan också tjäna mycket pengar om man begår brott i företag, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Brotten som gängkriminella begår i företag

Här pekar Sara Persson, brottsförebyggande specialist, ut tre branscher där Ekobrottsmyndigheten har svårt att komma åt gängkriminellas företag:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här pekar Sara Persson, brottsförebyggande specialist, ut tre branscher där gängkriminella har företag som Ekobrottsmyndigheten ser särskilt allvarligt på. Foto: Tommy Bergman/SVT

Skatteverket ska få koll på gängkriminellas bolag

Skatteverket har svårt att urskilja vilka personer som döljer sig bakom företagen. De använder ofta olika identiteter och nu vill myndigheten få bättre koll på dem. Hör på vilket sätt här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Skatteverket ska komma åt gängkriminellas företag. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Majoriteten av företagarna i vår kartläggning, 46 personer, är dömda för olika vålds-, narkotika- eller vapenbrott. Tillsammans äger de 57 gängkriminella 68 bolag.

Branscherna som bolagen är verksamma i:  

Taxi: 3 

Resor: 1  

Kapital/investering/konsult: 8 

Bygg: 8  

Enskild firma: 19  

Bil: 3 

Restaurang: 2 

Vård: 2  

Musik: 6  

Gym: 1 

Logistik: 2 

Livsmedel: 5 

Elektronik: 2 

Frisör: 4 

Tillverkare: 2 

Totalt antal bolag: 68

Källa: SVT Nyheter Stockholms granskning av de gängkriminellas bolag

Fotnot: Flera av de gängkriminella äger flera bolag.

Så gjorde vi granskningen

I SVT Nyheter Stockholms kartläggning av de gängkriminella i Stockholms län finns i skrivande stund 591 personer. Dessa förekommer i domar och polisens förundersökningar, där de pekas ut som medlemmar i olika kriminella nätverk.

I den här granskningen har vi undersökt hur många och vilka företag som de här gängkriminella äger och fått fram att var tionde, alltså 57 personer, äger bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Mer i ämnet