Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se föremål som Kronofogden har tagit från kriminella och hör hur myndigheten jobbar med att driva in skulderna. Foto: Aida Arslanovic/SVT

SVT granskar: 200 gängkriminella i Stockholms län skyldiga 56 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 gängkriminella i Stockholms län har tillsammans skulder på 56 miljoner kronor hos Kronofogden, visar en granskning som SVT Nyheter Stockholm gjort. De tio mest skuldsatta är ledare och högt uppsatta i de kriminella nätverken och de är tillsammans skyldiga 25 miljoner.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare, i spåren av våldsvågen, granskat 500 dömda gängkriminella som tillhör 40 kriminella nätverk i Stockholms län. Av dessa är det drygt 200 gängmedlemmar som har skulder hos Kronofogden. De är skyldiga 56 miljoner kronor – samtidigt har 70 procent av dem redovisat 0 kronor i inkomster till Skatteverket. Totalt har de inkomster på endast 6,6 miljoner kronor 2021.

De mest skuldsatta gängkriminella i Stockholm

Den mest skuldsatta är en 36-årig ekonomisk svindlare, som ingick i ledarskiktet i Gamla Östberganätverket. Han dömdes i det stora Kasino-målet 2020 till 7,5 års fängelse för grovt bedrägeri, efter att ha svindlat personer på 28 miljoner kronor. I dag har 36-åringen skulder på över sju miljoner kronor.

På andra plats kommer en av ledarna i Botkyrkanätverket, en 41-årig man som är skyldig över fem miljoner kronor.

I toppskiktet finns även ledaren i Vårbynätverket och ledarna i Södertäljenätverket, som dömts till långa fängelsestraff. De har skulder hos Kronofogden på mellan 1,5 och 2,7 miljoner kronor vardera.

Se föremål som Kronofogden har tagit från kriminella och hör hur myndigheten jobbar med att driva in skulderna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.