Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se gängledaren på resa i sin nya Ferrari och hör den anställda om varför hon tog lån för att han skulle kunna köpa bilen. Foto: Polisen

Gängledare och hans fru misstänks ha svindlat banken på miljoner – utnyttjade sitt restaurangbolag

Uppdaterad
Publicerad

Genom falska lönespecifikationer och en anlitad kumpan misstänks gängledaren för Märstanätverket och hans fru ha fått 4,8 miljoner utbetalt i bolån från banken. De utnyttjade sitt restaurangbolag och lyckades få en anställd att bli bilmålvakt för att kunna köpa en Ferrari. Nu gömmer de sig utomlands medan deras företag har gått i konkurs.

Den 41-årige mannen är tillsammans med sin bror högste ledare för Märstanätverket, ett kriminellt gäng norr om Stockholm. Han är en av de 57 gängkriminella vars företag SVT Nyheter Stockholm granskat.

41-åringen och hans 34-åriga fru har i flera år drivit restauranger i bland annat Märsta. Vid den ena restaurangen har det inträffat flera våldsdåd, däribland en skottlossning.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Misstänks ha svindlat banken på miljoner – lämnade landet

Paret ska ha lurat banken att de tog ut högre löner från företaget och att de var anställda i andra bolag. De ska ha skickat in falska lönespecifikationer och anställningsbevis, lånat pengar från släktingar, sitt eget och sin kumpans bolag och på så sätt låtsats att de haft mer sparpengar för att kunna ansöka om bolån på 4,8 miljoner kronor. Pengarna betalades ut 2019 och nu har paret åtalats och lämnat landet.

Restaurangbolagen har i år gått i konkurs och i samband med det har ett misstänkt brott anmälts till Ekobrottsmyndigheten. I somras lade myndigheten ner en annan förundersökning om bokföringsbrott, eftersom paret håller sig undan.

Fyra medhjälpare till paret döms

Däremot har nu fyra medhjälpare till paret dömts till villkorlig dom för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri. Bland annat en man som varit involverad i parets restaurangverksamhet har dömts för att ha hjälpt till med de falska anställningsbevisen och lönespecifikationerna. En kvinna, som var delägare i den nya restaurangen 2020, döms för att ha tagit lån och betalat 1,4 miljoner för en Ferrari till 41-åringen. Samtliga av de dömda har överklagat till hovrätten.

Gängledaren och hans fru har även använt sitt restaurangbolag för att skriva falska löneintyg åt andra personer, enligt domen.

Paret står åtalade för bland annat grovt bedrägeri, men har alltså ännu inte kunnat dömas. Båda förnekar brott, enligt deras advokater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Mer i ämnet