Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Kovan Alshawish om de tre konflikterna som pågår i Skärholmen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Från bröder till fiender – så har gängbilden i Skärholmen förändrats

Uppdaterad
Publicerad

De kriminella nätverken längs Stockholms tunnelbanans röda linje söderut är präglade av en stark, hierarkisk struktur och militärliknande organisation. Skärholmen är ett av områdena drabbat av detta och som under lång tid varit en plats för konflikter.

Skärholmen ligger i södra Stockholm mellan Bredäng och Vårby, två områden som haft kriminella nätverk med mycket makt och stort våldskapital. Men ledande gestalter i de båda gängen har fängslats eller försvunnit från området, vilket har öppnat för en ny generation att ta över.

Enligt polisen är individerna som nu försöker styra våldsamma. Det gör lojaliteten, och därmed kontrollen över gängen, instabil.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Flera mord och skjutningar

Skärholmen har drabbats av flera skjutningar den senaste tiden. Den 1 mars sköts en man i 20-årsåldern till döds och den 13 mars blev en man i 25-årsåldern skadad. Nu senast sköts 39-årige Mikael till döds efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng.

Efter mordet har flera boende i Skärholmen berättat för SVT om hotfulla ungdomar, öppen droghandel och kriminella som rör sig fritt.

Men vad är det för grupperingar som rör sig i området och varför skjuts det just här? I videon går vi igenom de kriminella nätverken och deras närvaro i Skärholmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Mer i ämnet