Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bilden – Södertäljenätverket underst och Vårbynätverket ovan. SVT har kartlagt 500 dömda gängkriminella – vilket motsvarar en ungefär en tredjedel av Stockholms gängmedlemmar. Foto: Ur Polisens förundersökningar

Stockholms kriminella gäng – tvättar pengar, mördar och styr narkotikahandeln

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av våldsvågen har SVT Nyheter Stockholm granskat 500 dömda gängkriminella som tillhör 40 kriminella nätverk i Stockholms län. Nu kan vi publicera en specialsajt med de 30 största gängen och deras mest tongivande medlemmar.

En fjärdedel av de drygt 500 gängkriminella i vår granskning är födda på 2000-talet och personerna är oftast folkbokförda i de områden där de begår brott. De yngsta gängmedlemmarna i kartläggningen är 16 år och är ofta släkt med andra personer i nätverken. De är framför allt dömda för narkotika- och vapenbrott.

Ett exempel är en 16-åring, som är kompis och kumpan till ledaren i Sigma-nätverket i Upplands Väsby. Han dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård i fjol, efter att ha förvarat vapen som användes i en skjutning mot ett rivaliserande gäng i samma område. I en serie specialintervjuer i närområdena förklarar lokalpoliser hur konflikterna mellan områden blossar upp – och eskalerar.

– I Bredäng började gängkonflikten 2013 med en misstänkt stöld från egna lagret. Det har skördat många människoliv, säger David Sund, gruppchef i lokalpolisområdet Skärholmen.

Från springpojkar till mördare – barnens roll i gängen

Majoriteten av personerna i granskningen är dömda för olika typer av narkotika- och vapenbrott och mord, mordförsök och misshandel. Men polisen ser hur allt allvarligare brott utförs av barn.

– Tyvärr har vi ungar som står på rad för att tillhöra ett kriminellt nätverk. Tidigare var de mer springpojkar – nu utför de mord, säger Anna Rise, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm.

Polisen inleder ny kartläggning

De 500 personer som ingår i vår kartläggning utgör en dryg tredjedel av alla gängkriminella i Stockholms län, enligt polisens tidigare beräkningar där kärnan men inte svansen räknas in. Nu håller polisen på med en ny kartläggning och tänker delvis annorlunda.

– Jag tror inte att vi fått fler individer – däremot behöver vi se över vilka delar som tillhör ett nätverk och de ungas roll, säger Anna Rise.

Stockholms gängkriminella är i snitt 21 år – hör om polisens nya kartläggning och varför våldet ökar just nu – i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.