Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De blir bara aggressiva för ingenting, man vågar inte svara dem” – hör boende om stämningen i Skärholmen och känslorna efter dödsskjutningen. Foto: SVT

Boende i Skärholmen vittnar om hotfulla ungdomar: ”Blir värre och värre”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen präglades Skärholmen av sorg efter onsdagens dödsskjutning av 39-årige Mikael. Dådet har chockat många, långt utanför stadsdelens gränser. Politiker har kommit och gått, men Skärholmensborna är kvar och de vittnar om stor rädsla och otrygghet.

– Det blir värre och värre, säger Iyob Abrha, som själv blivit hotad av ungdomar i området.

Det var på onsdagskvällen som en 39-årig man blev en skjuten till döds i en gångtunnel i Skärholmen i södra Stockholm. Han var på väg till simhallen med sin 12-årige son som blev vittne till mordet.

15-årige Lukas: ”Det är sorgligt”

Sedan dödsskjutningen har en minnesplats växt fram i tunneln där mordet skedde. Många SVT pratar med som bor i stadsdelen beskriver hur de är otrygga och rädda för att gå ut. Men de har gått ut för att lägga blommor och hedra Mikael.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

– Det är sorgligt. Jag tänker att om det här var min farsa skulle jag vilja att någon kom hit med blommor, säger 15-årige Lukas Sandoval Salinas.

Strömmer (M): Staten ska kunna leverera trygghet

Skärholmen har drabbats av flera skjutningar den senaste tiden. Den 1 mars sköts en man i 20-årsåldern till döds och den 13 mars blev en man i 25-årsåldern skadad.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) är förstående mot den frustration och uppgivenhet boende nu känner.

– Medborgarna har mycket berättigad förväntan att staten ska kunna leverera trygghet, frihet, rörelsefrihet och integritet. Det är det som gör det angeläget att vi behöver mobilisera resurserna för att trycka tillbaka brottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet