• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fråga vem som helst, de vet vilka som håller på med droger och inte” säger Shokhrukhbek Erkinov. Izabella Borçeka beskriver den öppenhet och omtanke om varandra som präglar Skärholmen. Foto: Sebastian Comar Alm /SVT

Boende i Skärholmen efter dödsskjutningen: Alla ser droghandeln – men polisen gör ingenting

Uppdaterad
Publicerad

En öppen drogscen där polisen inte lyssnar på invånarnas larm. Så beskriver boende i Skärholmen sin hemort i kölvattnet av veckans dödsskjutning. Många frågar sig varför polisen inte ingripit tidigare.

– Samhället har pajat, säger en Skärholmenbo.

Dagen efter dödsskjutningen av 39-åriga Mikael var Skärholmens centrum fyllt av såväl poliser som politiker. Bland de som vistas där varje dag finns en frustration över att uppmärksamheten inte kommit tidigare.

– Jag har sett massa otrevliga saker här. På kvällen säljer de droger helt öppet, säger en boende i området till SVT.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

– Fråga vem som helst, de vet vilka som håller på med droger och inte. Det är konstigt att polisen inte gör det, säger en annan.

Skärholmenborna beskriver området som en öppen drogscen där kriminella rör sig fritt. Många ställer sig frågande till varför polisen, trots handelns synlighet, inte lyckas stoppa den.

Enligt uppgifter till SVT skedde dödsskjutningen i samband med att Mikael konfronterade just en sådan grupp.

”Kan inte stå på varje plats”

Catrine Kimerus Wikström, regionpolischef i Stockholm syd, menar att förklaringen till stor del ligger i att resurserna inte räcker.

– Problemet är att det finns fler än en sådan här plats i Stockholm, vilket gör att vi inte har polisiär förmåga att stå på varje plats och bevaka det här.

Polischefen understryker att polisen i själva verket haft en hög närvaro i Skärholmen den senaste tiden, även om det inte alltid handlat om uniformerade poliser. En stor del av arbetet riktas också högre upp i de kriminella hierarkierna, förklarar hon.

– Vi ska absolut förhindra försäljning på öppen gata, men för att komma till rätta med problemet behöver vi ta dem som tar narkotika till Sverige.

Regeringen: Måste bli ändring

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) instämmer i att fler poliser behövs. Sedan regeringen tillträdde har man varit tydlig med att de satsningar som gjorts ska ske nära medborgarna, menar han.

– Jag kan bara konstatera att den tillväxt som har skett under senare år inte har skett på det sätt som vi skulle vilja se i lokalpolisområdena. Jag uppfattar att det finns en samsyn mellan regeringen och polismyndigheten om att det måste bli ändring på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet