Efter cirka två fick passagerarna lämna det strömlösa tåget. Foto: Privat

800 personer fick evakueras från pendeltåg

Uppdaterad
Publicerad

800 personer fick en dramatisk start på arbetsveckan när de blev fast på ett pendeltåg i nära två timmar innan de kunde evakuera tåget ut på spåret.

Orsaken till stoppet var att ett godståg rivit ner en kontaktledning vid Jordbro cirka 07.15 på måndagsmorgonen. Pendeltågstrafiken ställdes in mellan Skogås och Västerhaninge och ersättningsbussar sattes in men för cirka 800 passagerare blev det betydligt värre.

– När det blev strömlöst så blev ett pendeltåg stående cirka 500 meter söder om stationen Jordbro. Då måste man evakuera eftersom tåget inte kan köra när det är strömlöst och det måste göras under ordnade och säkra former, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL.

Livsfarlig ledning

Passagerarna var tvungna att vänta på att Trafikverkets personal skulle komma på plats för att jorda ledningen innan räddningstjänst och polis kunde hjälpa till med evakueringen.

– Kontaktledningarna har 16 000 volt i sig och en sådan liggande på marken är livsfarligt. Tyvärr fick folk sitta där i nästan två timmar, men att lämna tåget själv är fullkomligt livsfarligt, säger Claes Keisu.

En av passagerarna skriver till SVT Nyheter Stockholm att ”Räddningstjänsten och tågpersonalen gjorde ett utmärkt jobb”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.