Boverkets kartläggning visar att flera betalar ockerhyror på andrahandsmarknaden för bostäder. Foto: Tomas Oneborg/TT

9 av 10 betalar ockerhyra för andrahandsboende

Publicerad

Över 90 procent av stockholmarna beräknas betala ockerhyror för hyres- och bostadsrätter i andra hand, det skriver tidningen Mitt i.

Det är Boverket som på uppdrag av regeringen har kartlagt andrahandsmarknaden i Sverige. Kartläggningen visar att uthyrare i Stockholms innerstad i snitt tar ut det dubbla av bashyran, skriver tidningen Mitt i.

I innerstaden är andrahandshyrorna som högst, men även i förorterna beräknas drygt 70 procent betala ockerhyror. Kartläggningen innefattar både hyres- och bostadsrätter.

Enligt hyresnämnden är mellan 5 och 15 procent ett rimligt påslag för hyresrätter i andra hand, men Boverkets kartläggning visar alltså att påslagen i bland annat Stockholm är betydligt högre.

Snittpåslaget i hyresrätter i Stockholms län är 104 procent, medan bostadsrätter har ett genomsnittligt påslag på 156 procent, skriver Mitti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.