Slottet kan anmälas för bristande tillgänglighet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms slott bryter mot lagen när lokalerna som är öppna för allmänheten brister i tillgänglighet. Det hävdar Adolf Ratzka som idag försökte ta sig in i de kungliga gemaken.

Adolf Ratzka köper biljett i entrén till slottet. Han får betala fullt pris trots att han inte kommer in överallt, men det är inte priset som gör honom upprörd.

– Man får inte friköpa oss på det sättet. Det är inte alls pengarna det handlar om, säger Adolf Ratzka, ordförande för föreningen Med lagen som verktyg.

Nej, det handlar om alla människors lika rättigheter att ta del av exempelvis kulturutbud. Att en offentlig byggnad som slottet brister i tillgänglighet kan vara ett brott mot diskrimineringslagen och mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Kan lämna in stämningsansökan

Fem av slottets nio öppna salar är stängda för Adolf Ratzka och andra i elektriska rullstolar.

– Vi har jobbat i många år med tillgänglighetsåtgärder, men det är komplext hus och många ställen som man behöver göra åtgärder på. Jag kan absolut hålla med Adolf om att det är väldigt sorgligt att man inte kommer in överallt, säger Lotta Günther, fastighetschef på Stockholms slott.

– Jag tror att man tycker att de gamla stenarna i slottet är mer värda än människor av kött och blod, säger Adolf Ratzka.

Han kan komma att gå vidare rättsligt med bristerna i tillgängligheten.

– Vi får se om vi lämnar in en stämningsansökan, säger Carin Apelmo, juridiskt biträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.