Allt fler afghanska ungdomar lever på gatan

Uppdaterad
Publicerad

De blir allt fler, de papperslösa ungdomarna som försöker överleva på gatan i Stockholm. SVT Stockholm har mött dem som hellre väljer ett liv i misär än skickas tillbaka till Afghanistan.

SVT Stockholm har under en tid träffat och samtalat med flera ungdomar som lever i hemlöshet, ett liv de valt för att komma undan att sändas tillbaka till kriget.

Ali klarar sig tack vare en kompis som hjälper honom, men psykiskt mår han mycket dåligt. Han flydde inte bara undan kriget men också för att komma undan minnena av att ha hållits som barnsexslav – något som han säger att han aldrig vågade berätta om för Migrationsverket. Ali ger ett närmast apatiskt intryck. Men han är fast besluten om att aldrig frivilligt återvända till Afghanistan.

Vad hoppas du på då, för framtiden?

– Jag har ingen aning. Jag ska kämpa för att få stanna i Sverige.

”Han vill att jag ska fixa pengar”

En annan av dem som idag lever gömd är en 19-årig kille som vill vara anonym. Vi kallar honom Reza som berättar att han sover hos en äldre missbrukande man. Han har tak över huvudet men priset är att han måste stå ut med våldet.

– Han slog mig nu i ansiktet så att jag ramlade på golvet. Sedan försökte han sparka mig.

Våldet kan komma när som helst, och Reza upplever att han inte kan skydda sig.

– Du vet när en person tar droger, då händer det jävla grejer hela tiden. När han inte har pengar och inte har till heroin, då kommer det. Han vill att jag ska fixa pengar åt honom, men jag kan inte. 

Men hur ska du fixa pengar?

– En gång ville han att jag skulle sälja saker åt honom, och vi skulle dela på pengarna. Men jag ville inte ta risken. Jag visste inte varifrån han fått de sakerna.

”Det kanske blir bättre till hösten”

Reza hoppas att någon svensk familj ska vilja låta honom bo där, och i Stockholm finns många frivilliga som hjälper papperslösa ungdomar. Men de är många som delar hans situation, och behovet är större än resurserna hos de nätverk som arbetar med att hjälpa människor i Rezas situation.

– Kanske ska det bli bättre till hösten, jag vet inte. Jag hoppas.

Det är talibanerna han är rädd för, mer än själva kriget. Och han är inte ensam. Det blir allt fler som får avslag på sina asylansökningar. Den vanligaste nationaliteten bland ensamkommande unga är just afghaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.