Airbnb växer men hotar inte hotellen

Publicerad

Antalet uthyrningsbara bostäder genom företaget Airbnb har ökat med 70 procent i Sverige det senaste året. Men trots att det är den största aktören inom den privata uthyrningsbranschen hotar inte Stockholms hotellnäring av ökningen.

– Vi upplever inte att Airbnb hotar hotellbranschen, säger Caroline Strand, marknadschef för Visit Stockholm. 

”Kanske nästa gång”

Steve Brown och hans son Devin Brown från San Fransisco hade gärna provat att hyra en bostad i Stockholm genom Airbnb. Men på grund av bristande information om att förtaget hyr ut i Stockholm valde de att boka ett vanligt hotell. 

– Jag har aldrig provat att hyra på det sättet, men hade jag vetat mer om företaget och att det fanns här så hade jag gärna provat. Det blev väl en miss i planeringen från min sida i så fall, men kanske nästa gång, säger Steve Brown.  

– Jag har provat det i Finland, det var väldigt bra pris om man jämför med ett vanligt hotell, säger Devin Brown. 

Marknadsför Stockholm

I dagsläget finns det cirka två tusen bostäder tillgängliga för uthyrning i Stockholms län. Men att företaget skulle kunna konkurrera med hotellbranschen i Stockholm är inte ett alternativ enligt Visit Stockholm. Enligt dem består enbart 6 procent av övernattningsutbudet i länet av objekt från Airbnb. Men visit Stockholm tror att huvudstaden gynnas av de båda branscherna. 

– Vi har sett två år av fantastisk uppgång på hotellbranschen i Stockholm. Så vi tror att dessa två branscher kompletterar varandra. Vi tror också att det marknadsför Stockholm som destination och ett positivt turistresemål. Stockholms turism har ökat med tio procent det senaste året, säger Caroline Strand.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.