• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Bild på när en grävmaskin håller på att gräva en av dammarna som ska göra Vallentunasjön renare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grävs en av dammarna som ska göra Vallentunasjön friskare. Hör hur reningen går till i videon ovan. Foto: Pia Heick/SVT

Åkermark blir våtmarkspark vid Vallentunasjön

Uppdaterad
Publicerad

På fältet bredvid Vallentuna kyrka håller en ny våtmarkspark på att byggas. Där ska förorenat vatten från regn och snö snirkla sig genom dammar och växtlighet för att renas från giftiga ämnen och näring. På så sätt ska övergödningen i Vallentunasjön minska.

Vallentunasjön är en av de mest övergödda sjöarna i Stockholms län. Nederbörd som rinner från tak och asfalterade ytor för med sig föroreningar från luften och från bilar. Det smutsiga dagvattnet leds idag ner till sjön.

– Vattnet är grumligt och lockar inte till bad. Nu bygger vi våtmarksparken för att sjön ska må bättre, säger Johan Carselind som är gatu- och parkchef i Vallentuna.

Vallentunasjön är en av de mest övergödda sjöarna i Stockholms län. Foto: Pia Heick/SVT

Vattenrening och friluftsområde

Den nya våtmarksparken, som anläggs på gammal åkermark, byggs främst för att förhindra att förorenat vatten rinner ut i Vallentunasjön. Men samtidigt får vallentunaborna också ett nytt friluftsområde, när rabatter och gångstigar anläggs runt dammarna.

Ungefär så här ska den nya våtmarkparken i Vallentuna se ut. I videon ovan hör du hur mycket det kostar att anlägga parken. Foto: AFRY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.