Advokaten Johan Eriksson ska företräda terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: TT

Akilovs advokat: ”Ifrågasatt som aldrig förr”

Publicerad

Han har försvarat massmördare, våldtäktsmän och pedofiler. Men aldrig har Johan Eriksson mött så mycket ifrågasättande, kritik och hot, som när han tog sig an uppdraget att företräda terrormisstänkte Rakhmat Akilov.
Advokatens inställning är dock enkel – alla har rätt till ett gott försvar.

Klockan 14.53 den 7 april kommer det första larmet: någon har kört en lastbil rätt genom Drottninggatan i Stockholm. Morgonen efter ringer advokat Johan Erikssons telefon. Det är tingsrätten som vill höra sig för om han kan tänka sig att företräda den misstänkte, 39-årige Rakhmat Akilov. Advokaten får lite betänketid – ringer familjen och funderar på om han hinner med, för han inser att det kommer att bli ett krävande mål. Sedan bestämmer sig Johan Eriksson för att tacka ja.

– Då blev det mycket. Jobbet är ganska traditionellt för oss när vi får ett sådant här uppdrag, man förväntas gå till polisstationen och delta i ett förhör, vilket jag också gjorde. Problemet var att intresset för mig var så stort, jag kunde knappt använda min telefon. Sedan fortsatte det på ett rätt jagande vis, de första dagarna innan häktningen.

Ett litet barn tittar på alla blommor som täcker en polisbil utanför varuhuset Åhléns under en tyst minut för att hedra de fem personer som omkom i terrordådet på Drottningggatan. Foto: TT

”Landsförrädare”

Att han tar på sig uppdraget innebär också en annan ny upplevelse för Johan Eriksson. Han får möta hot där han utmålas som landsförrädare och hör människor tala om honom som om också han är terrorist, eftersom han valt att företräda Akilov.

–Jag har försvarat människor som har varit misstänkta för saker man nästan inte kan förstå. Eller inte kan förstå alls, faktiskt. Jag har aldrig tidigare varit ifrågasatt på ett sätt som om det vore så att jag gillar sådana brott. Jag biträder ju människor som är misstänkta för våldtäkter, att ha förgripit sig på barn, mord. Jag sympatiserar ju inte med brottsliga gärningar, säger Johan Eriksson.

De upprörda känslorna lugnade ner sig efter att Rakhmat Akilov erkänt dådet. Och även om Johan Eriksson har svårt att begripa kritiken, hoppas han att den diskussion som uppstått om advokatens roll kan öka förståelsen för uppdraget.

– Det är viktigt att man slår fast vad vi gör. I det här målet är det kanske ännu viktigare än i många andra mål. Vi ska väl visa att vi är en demokrati som hanterar det här på ett demokratiskt och rättsäkert vis, vem det än är som är misstänkt för brott och vad det än gäller?

”Stark påfrestning”

När TT träffar Johan Eriksson är det bara dagar kvar till rättegången i Stockholms tingsrätt. Längs med ena långsidan av advokatens skrivbord står pärm efter pärm som tillsammans bildar den 9 000 sidor långa förundersökningen. Målet har totalt 155 målsägare.

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson sitter vid sitt skrivbord med den omfattande förundersökningen i förgrunden. Foto: TT

– Det här terrorbrottet består ju av en rasande massa brott. Allt från mord till försök till mord till framkallande av fara, en massa människor som i varierande grad varit utsatta för fara utmed den här gatan, och varje sådant brott ska rubriceras. Där måste jag då se till att allt kommer fram så att rätten kan göra en rättvis bedömning, förklarar Eriksson.

Att få höra Rakhmat Akilov med egna ord berätta om sin gärning är något många väntar på. Om han väljer att prata under rättegången är det Johan Erikssons uppdrag att stötta honom i det och se till att allt går rätt till.

– Det kommer att bli en stark påfrestning för honom, att komma från ensamhet i en sju kvadratmeter stor cell, till en fullsatt rättssal med massa människor och massa saker omkring honom. Det vet jag, för jag har sett det så många gånger. Men här kanske ännu mer, för när han är klar går han upp i sin cell och ser sig själv på tv varje dag.

Tidsbestämt straff

Rakhmat Akilov dödade fem människor när han körde lastbilen längs med Drottninggatan. Han skadade flera svårt och utsatte ett stort antal människor för livsfara. Han säger själv att han vill ha ett tidsbestämt straff, vilket låter absurt och som en omöjlighet i mångas öron.

-Jag har biträtt i ganska många mål där livstids fängelse stått på spel, vilket nog är en ganska obehaglig tanke att tänka när man sitter på ett häkte. Under de här åren har jag träffat en person som sagt att han förtjänar livstids fängelse. En enda. Så för mig är det inte konstigt att någon säger att den vill ha tidsbestämt straff, berättar Johan Eriksson.

-Det innebär att vi genomför rättegången och tittar i lagboken om det finns skäl och argument för det som han säger. Det är inget konstigt att som försvarare driva sin huvudmans linje på det sättet.

TT: Och finns det skäl och argument i lagboken, som medger att Akilov inte skulle få livstid?

-Det ska jag argumentera för när vi kommer till den dagen någon gång i maj, då vi ska summera hans argument.

Försvarsadvokat Johan Eriksson

Visa

Tog juristexamen vid Stockholms universitet 1989, och började därefter arbeta på advokatfirma.

Är specialiserad på brottmål och har bland annat företrätt Mattias Flink, som sköt ihjäl sju människor i Falun 1994, när denne försökte få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Han har också gjort sig känd för att ofta försvara brottsmisstänkta poliser.

Har fem år i rad utsetts till den försvarsadvokat som advokater själv skulle välja, i omröstningar som arrangerats av branschtidningen Legally yours.

Källa: Försvarsadvokaterna m.fl.

Rättegången

Den 13 februari inleds rättegången mot Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Den pågår preliminärt till den 9 maj och dom beräknas komma före midsommar.

Stämningsansökan omfattar två åtalspunkter. Den första rör terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

Akilov åtalas för att ha tagit lastbilen och kört den längs med Drottninggatan och slutligen kolliderat med varuhuset Åhléns. Därefter har han försökt utlösa en bomb.

Här finns totalt 135 målsägande, inklusive de fem som dödades vid attentatet. Tio av de övriga målsägandena har han kört på och skadat, resten har befunnit sig i lastbilens färdväg och klarat sig ”endast på grund av tillfälliga omständigheter”.

Andra åtalspunkten rör framkallande av fara för annan, och handlar om att Akilov utsatt 20 ytterligare målsäganden för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Källa: Åklagarmyndigheten, Stockholms tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer