Foto: TT

Åklagaren nöjd med domarna

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Tove Kullberg säger till SVT att hon är nöjd med domarna. Hon har ännu inte tagit beslut om en eventuell överklagan.

– Med hänsyn till att personerna dömdes som deltagare anser jag att påföljderna är väl avvägda. Domen är välskriven och tingsrätten har på ett bra sätt gått igenom det material som presenterades under förhandlingen, säger kammaråklagare Tove Kullberg till SVT.

Så du är nöjd med samtliga domar?

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

– Ja, alla.

Välorganiserat angrepp

Nazistledarna förnekade att det rörde sig om våldsamt upplopp, och hävdade att det istället rörde sig om en motdemonstration. Men enligt Tove Kullberg bevisar filmmaterial som presenterades under huvudförhandlingen motsatsen.

– Mot bakgrund av vad som framgick av filmmaterialet bedömde domstolen att det rörde sig om våldsamt upplopp. Filmen visar händelseförloppet från början till slut. Man ser hur personer kastar föremål och rör sig i samlad grupp. Man hör smällare och hur flaskor krossas, säger Tove Kullberg.

Så angreppet var organiserat?

– Det skulle man kunna säga, ja, säger hon.

Vad var motivet till angreppet, enligt dig?

– Jag har inte diskuterat motivet varken under rättegången eller i övrigt. Motivet har varit ointressant, säger Tove Kullberg.

Omfattande utredning

Utöver de sju nazister som i dag dömdes misstänkts fortfarande ett trettiotal personer för brott i samband med händelsen. Förundersökningen pågår fortfarande och enligt Tove Kullberg är det oklart när åtal kan väckas.

– Det är lite svårt att säga. Det är en ganska omfattande utredning, så det tar ett tag att gå igenom allt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet