Starta klippet för att se William, som inte vill uppge sitt efternamn, svara på SVT:s frågor om hembesöken. Han är aktiv inom Ort till ort Sundbyberg, men säger att han personligen inte har besökt politikerna. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Aktivist om polisanmälda hembesöken: ”Traditionell dörrknackning”

Uppdaterad
Publicerad

Personer knutna till aktivistgruppen Ort till ort har polisanmälts efter att ha uppsökt flera lokalpolitiker i Sundbyberg i hemmet. SVT har träffat aktivisten William för att fråga hur han ser på att besöken upplevts som hotfulla.

– Vi ville inte spela på någon rädsla utan på deras empati.

William är aktiv inom Ort till ort, men säger att han själv inte har deltagit i hembesöken.

Det har också framkommit att en person som är knuten till Ort till ort har en förtroendepost inom Vänsterpartiet. Personen har försvarat metoderna.

– Det är ingenting som vi står bakom och även våra lokala partiföreträdare fick de här hembesöken. De tyckte att det var oerhört obehagligt, säger Elena Karlström (V), distriktsordförande.

Hon kan inte svara på om några åtgärder kan komma att vidtas.

– Det första steget är alltid att ta ett första samtal med medlemmen. Det är där vi är nu.

Vill stoppa avhysningar

Syftet med besöken var att försöka stoppa Sundbybergs kommuns beslut att avhysa personer från etableringsbostäder för nyanlända efter att kontraktstiden gått ut.

Totalt handlar det om 15 bostäder där de nyanlända har bott mellan två och fyra år. Under nästa vecka ska frågan avgöras i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.