Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag ser det här som historiskt, säger Tuckers advokat Pia Björstrand. Hör mer om det uppmärksammade beslutet här. Foto: SVT

Aktivist slipper böter – Tingsrätten: Agerade i klimatnödläge

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige klimataktivisten Noa Tucker som förra sommaren medverkade i en klimataktion på Kungsgatan i Stockholm, döms men slipper straff. Stockholms tingsrätt bedömer att han begick sin gärning i syfte att ”undanröja faran” av klimathotet.

Det var i slutet av sommaren 2022 som Noa Tucker, tidigare lokalpolitiker för MP i Ekerö kommun, och ett 40-tal andra klimataktivister blockerade en av Stockholms största innerstadsgator.

Tucker satte sig ned på Kungsgatan mitt under rusningstrafik och vägrade att flytta på sig när polis beordrade honom. Han greps och åtalades därefter för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Eftergift på straffet

Ett brott som aktivisten nu dömts för, samtidigt som han inte behöver betala böter då tingsrätten bedömer att det är ”uppenbart oskäligt”.

”Det är fråga om ett akut nödläge och effekterna av klimatförändringarna är redan påtagliga”, skriver de i domen.

Tingsrätten skriver vidare:

”Noa Tucker har agerat på grund av att ett av rättsordningen skyddat viktigt intresse är utsatt för fara och att han har begått sin gärning i syfte att undanröja den faran.”

”Historiskt”

Tuckers advokat Pia Björstrand säger att varken hon eller hennes kollegor har sett något liknande rättsfall tidigare.

– Jag ser det här som historiskt. Inte för att den här domen står sig och blir rättspraxis, utan för att vi för första gången i Sveriges historia har en dom där det faktiskt konstateras att vi befinner oss i ett akut nödläge för klimatet, säger hon till SVT Nyheter.

Kan bli överklagat

Hon betonar dock att det rör sig om en nämndemannadom, och att det därför finns stor risk för ändring i hovrätten. Även Tucker själv ser osäkert på domen.

– Jag hoppas ju att man kan förstå allvaret i situationen och kan tolka det här efter nödrätt, men mycket tyder på att det kanske inte kommer hålla, säger han till SVT Nyheter.

Två av fyra beslutsfattare i tingsrätten höll inte med om utfallet. Chefsrådmannen Axel Peterson och nämndemannen Paul Messick menar att det saknas förutsättningar att ge straffeftergift – men när det står två mot två döms den åtalade i den lindrigaste meningen.

Se mer om domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.