Flera personer blockerar delar av centrala Stockholm. Foto: Sebastian Comar Alm

Aktivister blockerade trafiken i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen genomförde aktivistgruppen Extinction Rebellion, som förra året lamslog Londons trafik, en demonstration i centrala Stockholm för att uppmärksamma klimatkrisen. Demonstrationen upplöses av polisen. På lördagen genomfördes nya demonstrationer – som även de upplöstes av polis.

– Allt har gått lugnt och städat till, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen i region Stockholm.

Fredagens demonstration upplöstes med hänvisning till förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

Aktivistgruppen Extinction Rebellion, som har gjort sig kända för att skapa kaos i trafiken i storstäder för att uppmärksamma klimatkrisen, genomförde på fredagen en aktion på Vasabron och Norrbro i Stockholm. På morgonen satte de upp blockader med syftet att orsaka störningar och oreda i centrala Stockholm.

Albin Björk, som är medlem i organisationen, säger att de har valt platsen på grund av regeringsbyggnaderna i närheten.

– Vi försöker skapa störningar för att få uppmärksamhet kring klimatkrisen vi befinner oss i och katastrofen som väntar om makthavarna inte reagerar i enlighet med vad som krävs, säger han på fredagen.

Fotgängare och cyklister får passera

Under fredagsmorgonen var det, enligt SVT:s reporter Jenny Rydberg, lugnt på plats. Vid 8.30 meddelade polisen att sammankomsten, som inte hade tillstånd, skulle upplösas.

Klockan 10 på förmiddagen var demonstrationen på Vasabron upplöst och trafiken började släppas på igen. Även i Hornsberg i Stockholm genomfördes även en protestaktion.

Förutom att sakna tillstånd har klimataktionerna också brutit mot förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

– Vi har påtalat för demonstranterna både på Vasabron och på Norrbro att de är för många och att vi måste upplösa om de är fler än 50.

Hur gör man det?

– Vi för en dialog med dem och ber folk lämna platsen. De som lämnar lämnar, de som inte vill får vi bära bort. Vid Vasabron var det en grupp som kedjat fast sig i varandra med kedjor och lås, så de satt länge kvar, säger Mats Eriksson.

Fem brottsanmälningar på fredagen

Är det alltså det faktum att de är fler än 50 som gör att ni löser upp demonstrationerna?

– Ja, om de inte stör alltför mycket får de fortsätta om de är under 50 personer. De får ju i viss mån även försvåra för allmänheten att ta sig fram och sådär, men inte under allt för lång tid.

Strax innan klockan 13 på fredagen uppgav polisen att samtliga aktioner hade lösts upp. Totalt har fem brottsanmälningar gjorts. Utöver de i Hornsberg gäller det brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Ingen har gripits och det finns inga rapporter om några våldsamheter.

Nya demonstrationer på lördagen

På lördagen genomförs nya demonstrationer. Bland annat har ett 40-tal personer limmat fast sig på riksdagshuset.

– Vi var på plats och hjälpte till. Några behövde avvisas eller avlägsnas, men varken opinionsyttrande eller polis har behövt använda våld, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen i region Stockholm.

På Kungsgatan i centrala Stockholm genomfördes demonstrationer under lördagseftermiddagen – vilket var upplöst vid 16.30.

– Vi fick avvisa 28 personer, förklarar Per Fahlström på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.