Tisdagen den 1 maj stänger vuxenakuten på Karolinska i Solna och ersätts av en intensivakut för mycket svårt skadade. Foto: Christine Olsson/TT

Akuten på Karolinska i Solna stänger på tisdag

Publicerad

Vuxenakuten på gamla Karolinska i Solna stänger på tisdag. Då öppnar istället en intensivakut, men den kommer bara ta emot mycket svårt skadade och svårt sjuka patienter som behöver sjukhusets högspecialiserade resurser. Övriga patienter får söka sig till andra sjukhus och närakuter.

Den öppna vuxenakuten i den gamla sjukhusbyggnaden är en akut som vem som helst kan besöka när man behöver akut vård. Men klockan sex på morgonen under tisdagen kommer det att förändras. Då stängs den nuvarande akuten och istället öppnas en så kallad intensivakut som bara tar emot patienter som kommer med ambulans, helikopter eller med accepterad remiss från en annan vårdgivare.

– Det handlar bland annat om patienter som har varit med om svåra olyckor, som bilolyckor eller tågolyckor, och vissa strokebehandlingar där man tror att man kan dra ut blodproppen, säger Johan Bratt, chefsläkare på landstinget.

Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting. Foto: Anna Molander

Andra som kan få akutvård på den nya akuten är de som varit med om drunkningsolyckor eller varit med om allvarligare bränder, liksom patienter som behandlas på Karolinska universitetssjukhuset och vars tillstånd försämrats.

Akutpatienter styrs om

Den nya intensivakuten öppnar till en början i den gamla akutens lokaler, men i slutet av oktober flyttar den in på Nya Karolinska. Då räknar man med att ta emot runt 17 000 akutbesök per år, vilket är betydligt färre än vad dagens akut tar emot.

Det innebär att patienter kommer hänvisas till länets övriga sex akutsjukhus eller till någon av de närakuter som finns idag – och nedtrappningen har redan börjat. Enligt Karolinska tog vuxenakuten i Solna emot ungefär 77 000 patientbesök år 2016. Förra året var det 10.000 färre.

– Vi har sedan förra hösten intensifierat arbetet med att styra om ambulanser till de andra akutsjukhusen, inte minst Danderyds sjukhus. De har fått en ökning av ambulanser på strax under tio procent, vilket de klarat bra, säger Johan Bratt.

Mer avancerade närakuter

Johan Bratt råder patienter att börja med att ringa 1177 för att få veta var man bäst kan få vård. Många av de som själva gått till akuten i Solna kan numera få lika bra och snabbare vård på närakuter och husläkarjourer, menar Johan Bratt.

– Dagens närakuter kan göra samma saker som bara akutmottagningarna på akutsjukhusen kunde göra förut, säger Johan Bratt.

Här hittar du frågor och svar om den nya intensivakuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.