Höghus på Albyberget

Alby: Försäljningen klubbades

Uppdaterad
Publicerad

Med 42 röster mot 18 röstade kommunfullmäktige i Botkyrka på onsdagskvällen som väntat ja till beslutet att sälja drygt 1.300 av Botkyrkabyggens lägenheter i Alby.

Efter en maratonföreställning i Botkyrkas kommunfullmäktige stod det klart. Politikerna röstade ikväll ja till beslutet att sälja drygt 1.300 av Botkyrkabyggens lägenheter i Alby till riskkapitalisten Mikael Ahlström.

– Vi kan konstatera att vi måste använda de verktyg vi har på det lokala planet. Vi får inget stöd från rikspolitiken eller regeringen, då behöver vi i Botkyrka ta vårt ansvar för framtid och se till att vi har ett bolag som kan renovera lägenheter men också kunna bygga nya lägenheter. Alternativet till en försäljning är kraftigt höjda hyror och det vore olyckligt inte minst för hyresgästerna, säger Katarina Berggren (S), ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka till ABC.

Protester mot försäljning i Alby

”Undergrävande av allmännyttan”

– Resultatet blev som vi tyvärr förväntade oss – att inte genomföra någon folkomröstning och att sälja Botkyrkabyggens lägenheter. Vi ser det som ett undergrävande av allmännyttan, säger vänsterpartiets gruppledare Mats Einarsson till ABC.

Vad betyder det här för hyresgästerna?

– Det vet vi inte än och det är ett av skälen till varför vi ville vänta med den här frågan, säger Mats Einarsson (V).

Drygt 250 demonstranter befann sig utanför Folkets hus i Hallunda. Många visade sitt missnöje med resultatet som möttes av högljudda burop och busvisslingar.

Vad säger du om reaktionerna?

– Det har hänt förr. Vi la ner Albyskolan tidigare och det var mycket kring det också. Jag bor i Botkyrka så jag får möta motståndet på gatan framöver, säger Bo Johansson, ordförande i Botkyrkabyggen.

Vad säger du om demonstranterna?

– Det är ett utrryck för engagemanget och ett utrryck för oron som allmänheten känner när riskkapitaliseter tar över, säger Mats Einarsson (V).

Försäljningen har fått skarp kritik och har framkallat protester i området. Det märktes även inför beslutet i kommunfullmäktige.

Stämningen i fullmäktiges lokaler beskrevs stundtals som tumultartad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot försäljning i Alby

Mer i ämnet