För en äldre som bor hemma kan munhälsan försämras dramatiskt.
Det vittnar bilder som docenten i äldretandvård Gunilla Nordenram visar upp för ABC.
Hon leder nu en studie bland äldre i Hökarängen och Solna.
-Det här är katastrofalt för munhälsan. Man får ett oralt handikapp till sina övriga. Och det här är ganska onödigt, för många som det här gäller har tillgång till uppsökande och nödvändig tandvård. Men de vet inte om sina rättigheter, och det är ingen som har nått dem med det här beskedet. säger Gunilla Nordenram, docent i äldretandvård till ABC.
Fortfarande stora brister
Den uppsökande munhälsobedömningen för äldre med vårdbehov och fysiskt och psykiskt funktionshindrade är en del i tandvårdsreformen som infördes 1999. Men trots att sju år har gått finns ännu stora brister i Stockholms län konstaterar landstingets revisorer i en ny rapport.
Varför når ni inte fler?
-Det beror på att det är väldigt många kockar inblandade i det här. Det är vi, det är de leverantörer vi har avtal med, det är kommunerna som identifierar de här personerna, det är hemtjänstkontoren i kommunerna, vars personal ska ledsaga, och så är det alla de företag som är upphandlade i hemtjänsten. Det kan vara 30-40 utförare i hentjänsten,säger Bo Persson, övertandläkare på Stockholms läns landstings tandvårdsenhet.
Det är inte acceptabelt att stora grupper ännu inte nås, skriver revisorerna. Det rör sig framförallt om personer som bor i eget boende. Bland annat har 5.000 personer i länet som omfattas av reformen inte identifierats av tandvårdsenheten.
Många av bristerna har inte förbättrats på fyra år då landstinget också fick kritik av revisorerna.
”Borde kunna göra något”
-Vi tycker att har vi granskat någonting och kommer med iakttagelser och förslag till förbättringar så borde man kunna göra något åt det, säger Dag Fagerhem, enhetschef för Landstingsrevisorerna
Vad hade tandvårdsenheten kunnat göra annorlunda?
-De hade bland annat kunna skaffa sig bättre administrativt stöd för att följa upp vilka som har rätt till den här vården.
-Jag tror att det här måste lösas i samarbete mellan landsting och kommun och de olika vårdgivarna. Och jag tror att det hänger väldigt mycket ihop med hur vi ska lösa problemen för de svårt psykiskt sjuka. Många av de här är ju psykiskt funktionshindrade, säger Gustav Andersson, (c), som är landstingsborgarråd med ansvar för tandvården.